DSM stoot dochters af

Chemieconcern DSM stoot de onderdelen Agro (kunstmest) en Melamine (kunststoffen) af. Het bedrijf lijdt daarop een boekverlies van 15 tot 20 miljoen euro. Dat heeft financieel directeur Rolf Dieter Schwalb vanmorgen bekendgemaakt.

Agro en Melamine, die al meer dan twee jaar te koop waren, worden verkocht aan Orascom Construction Industries (OCI), voor 310 miljoen euro. OCI is het grootste beursgenoteerde bedrijf in Egypte. Het bedrijf staat in de mondiale top-10 van producenten van stikstofhoudende kunstmest.

Agro en Melamine behoorden niet langer tot de kernactiviteiten. Agro, dat ammoniak en kunstmest maakt, was vorig jaar goed voor een omzet van 338 miljoen euro. Het onderdeel, dat is gevestigd in Geleen, is in diverse Europese landen marktleider.

DSM Melamine is de grootste melamineproducent ter wereld en haalde vorig jaar een omzet van 151 miljoen euro. Melamine is een stof die vooral wordt gebruikt in kunstharsen.

Behalve een fabriek in Geleen heeft DSM belangen in China en Indonesië. Beide onderdelen waren in 2009 verliesgevend.

In totaal werken er 779 mensen bij Agro en Melamine. „Wij verwachten geen banenverlies”, aldus DSM-bestuurder Nico Gerardu.