Commissie Irak wil winnaars zetels schrappen

Vier winnende kandidaten van de Iraqiya-partij van de Iraakse ex-premier Iyad Allawi dreigen hun zetel te verliezen. Als het Hooggerechtshof het desbetreffende advies van de de-ba’athificatie-commissie volgt, is Allawi’s seculiere Iraqiya niet meer de grootste in het parlement, maar de Staat van het Recht van huidig premier Nouri al-Maliki. Maliki weigert tot dusverre de uitslag van de drie weken geleden gehouden parlementsverkiezingen te accepteren.

Volgens de grondwet moet een premier de steun hebben van de helft plus één van de 325 parlementsleden, waardoor een coalitieregering vereist is. Iraqiya heeft – voorlopig – 91 zetels en de Staat van het Recht 89. Tot de uitslag vorige week bekend werd, werd algemeen aangenomen dat de leider van de grootste partij het eerste recht had om een coalitie te vormen. Maar in een eerste overwinning voor Maliki nam een Iraakse rechtbank diens argument over dat iedere partijleider die een coalitie kan vormen, daartoe gemachtigd is. De premier zou daarmee inmiddels druk bezig zijn.

Volgens een woordvoerder adviseert de de-ba’athificatie-commissie in totaal zes winnende kandidaten, onder wie de vier van Iraqiya, hun zetel te ontnemen en de op hen uitgebrachte stemmen te schrappen wegens banden met de verboden Ba’ath-partij van Saddam Hussein. Zij vervingen kandidaten die om dezelfde reden voorafgaand aan de verkiezingen waren geschrapt. Onder de laatsten, in totaal circa vierhonderd mensen, waren relatief veel kandidaten van Allawi’s groep, onder wie de belangrijke sunnitische politicus Salah al-Mutlaq. Allawi’s Iraqiya heeft met name onder sunnieten veel stemmen getrokken. De zuivering werd en wordt volledig gesteund door de shi’iet Maliki. De uitspraak van het Hooggerechtshof over deze en andere verkiezingskwestie wordt over twee weken verwacht. (AP)