Breuk D66 en PvdA over college A'dam

De collegeonderhandelingen in Amsterdam tussen PvdA en D66 zijn vannacht alsnog stukgelopen op de positie van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher. De PvdA wil nu verder onderhandelen met GroenLinks, de huidige coalitiepartner, en de VVD.

„We zijn heel erg teleurgesteld”, zei PvdA-onderhandelaar Carolien Gehrels vanmorgen. Ageeth Telleman, leider van D66 in Amsterdam, liet weten niet te onderhandelen „over het principiële standpunt dat een burgemeester boven de partijen moet kunnen staan”. PvdA en D66 waren al ver met de vorming van een college en wilden hun ‘as’ uitbreiden met GroenLinks.

De informateurs Eberhard van der Laan (PvdA) en Gerrit-Jan Wolffensperger (D66) hadden een compromis geformuleerd over de positie van de tijdelijke burgemeester. Asscher zou terugtreden als waarnemer op het moment dat hij wethouder zou worden. Een voorwaarde was wel dat de Noord-Hollandse commissaris van de koningin en de gemeenteraad hiermee zouden instemmen. „Daarmee wordt de definitieve beslissing weer vooruitgeschoven”, zei Telleman over het – volgens D66 – „gekunstelde compromis”.

Volgens de Democraten is de benoeming van Asscher het resultaat van handjeklap in de PvdA en kan Asscher door zijn sterke politieke profiel geen neutrale burgemeester zijn. Om die reden stapte D66 onlangs uit de collegeonderhandelingen. De Democraten keerden terug na het aantreden van D66-coryfee Wolffensperger als mede-informateur, die zou gaan werken aan een oplossing. „We zouden pas echt gaan onderhandelen als deze kwestie was geregeld”, zei Telleman.

Het compromis waarover de raadsfracties van PvdA en D66 gisteravond vergaderden, was voor de Democraten onvoldoende. „De informateurs hebben eruit gehaald wat erin zat, maar wij wilden van de PvdA horen dat die partij de huidige situatie ook onwenselijk vindt”, zei Telleman. Iets na middernacht verzocht D66 de PvdA om een gezamenlijke verklaring met die strekking op te stellen.

Gehrels en mede-onderhandelaar Frank de Wolf, fractievoorzitter van de PvdA, weigerden. „We zijn al weken bezig met de informatieronde. Het wordt tijd om echt te beginnen met formeren”, zei Gehrels. „Gisteravond was het moment om ja of nee te zeggen. We willen niet nog meer uitstel, want de komende vier jaren worden zwaar en er moeten nog veel dingen geregeld worden op het gebied van veiligheid, onderwijs en armoedebestrijding.”

De PvdA praat morgen in afzonderlijke sessies met VVD en GroenLinks. Uit het rapport van de informateurs blijkt dat de VVD bereid is tot concessies.