Beursgang voor chipmaker NXP

De Eindhovense chipfabrikant NXP treft voorbereidingen voor een beursgang om de schuldenlast verder te verminderen. Ingewijden melden dat de voormalige chipdivisie van Philips deze zomer aan beurs in New York verschijnt.

De belangrijkste aandeelhouders in NXP zijn private-equityfondsen KKR, Silverlake, Apax en Alpinvest. Daarnaast heeft Philips 19,9 procent van de aandelen in handen. NXP kwam vorig jaar in problemen door de crisis en een schuld van 6 miljard dollar.

Rick Clemmer, de Texaanse directeur die sinds 2009 NXP leidt, reorganiseerde door rigoureus in de kosten te snijden, duizenden banen te schrappen en divisies af te stoten die minder winst maakten. In 2009 bedroeg de jaaromzet van NXP 2,7 miljard euro en telde het bedrijf 29.000 werknemers.

NXP’s bouwde 1,2 miljard dollar van zijn schuld af door schulden terug te kopen op het dieptepunt van de markt. „Een zeer goede timing”, aldus direct betrokkenen bij de beursgang.

Nu de markt voor chiptechnologie verrassend snel aantrekt, kan het Eindhovense technologiebedrijf de vraag naar nieuwe chips amper aan. Dit is volgens betrokkenen een goed moment om een beursgang te wagen en de rest van de schulden terug te brengen.

NXP geeft desgevraagd geen commentaar op de plannen voor een beursgang. Het is niet zeker hoeveel kapitaal er opgehaald moet worden en of de huidige beleggers hun aandeel behouden. Philips heeft eerder al aangegeven dat het van NXP af wil. De beursgang wordt begeleid door zakenbank Credit Suisse, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

    • Marc Hijink