Antwerpen: geen grote brug, maar een tunnel

De aanleg van een enorme brug bij Antwerpen gaat mogelijk niet door. De Vlaamse regering laat onderzoeken of de omstreden ‘Lange Wapper’ kan worden vervangen door een tunnel.

De brug is onderdeel van een miljardenproject dat de fileproblemen bij Antwerpen moet oplossen. De Lange Wapper moet de ring rond de stad, die nu niet helemaal af is, rondmaken.

Maar veel Antwerpenaren, onder wie de socialistische burgemeester Patrick Janssens, zijn tegen. Ze vrezen lawaai en fijnstof. En ze zijn bang dat de brug een barrière opwerpt voor uitbreiding van het stadscentrum.

In de oorspronkelijke plannen zou verder de snelweg bij het Antwerpse Sportpaleis, voor Nederlandse automobilisten een van de bekendste stukken weg in België, worden verbreed van acht naar achttien rijstroken. Politici waren het er al over eens dat daar een oplossing voor moet worden gevonden. Maar de vraag of er een brug of een tunnel zou komen, zorgde voor grote verdeeldheid in de Vlaamse regering.

„We gaan voor een tunnel”, zei Vlaams minister-president Kris Peeters vanmorgen, na nachtelijk overleg van zijn regering. Maar hij verbond daar wel een aantal voorwaarden aan. De tunnel mag niet duurder worden dan de brug en moet kunnen worden gebouwd in dezelfde tijd. Anders dan komt er alsnog een brug. Het viaduct bij het Sportpaleis zal in zijn huidige vorm hoe dan ook verdwijnen, zei Peeters. „Wat er nu ligt gaat weg.”

Er wordt al tien jaar gediscussieerd over het project. Aanvankelijk leken alle politieke partijen enthousiast. Maar toen de bevolking van Antwerpen zich tegen de brug keerde, volgden burgemeester Janssens en zijn socialistische partij. Om de plannen aantrekkelijk te maken voor de stad is al beloofd dat er nieuwe tramlijnen en fietspaden komen. De nieuwe weg maakt deel uit van een groot mobiliteitsproject van 5 miljard euro.