Afgunst

Aaf zal wel balen: is ze net van krant veranderd, verandert de krant spontaan met haar mee. De vernieuwde Volkskrant verschijnt sinds gisteren op tabloid, met extra veel kadertjes en een doelgroep die – als ik de reclamecampagne mag geloven – voldoet aan de omschrijving ‘vrolijke jonge vrouw van net geen dertig zonder kinderen op een fiets’.

What’s next?

Eerlijk is eerlijk, niet in alle opzichten lijkt de Volkskrant nu op deze krant. De meeste veranderingen zijn namelijk gekopieerd uit NRC Handelsblad. Op de voorpagina een column van Arnon Grunberg; een opiniepagina die opeens ‘Opinie & Debat’ heet; een aparte bijlage ‘Boeken’ die is losgeweekt uit het kunstkatern – wáár heb ik dat toch allemaal eerder gezien? Het zou me niks verbazen als de Volkskrant binnenkort ook een nieuwe slogan krijgt.

Ik denk: nrc?

Afijn, tot zover de cosmetische ingrepen. Is er inhoudelijk dan niks veranderd? Jazeker wel, de Volkskrant biedt vanaf nu „meer kwaliteit” aan de lezer. Want, zo licht hoofdredacteur Pieter Broertjes toe: „Het belangrijkste nieuws wordt voortaan niet alleen gepresenteerd op de voorpagina, maar ook op de pagina’s daarachter.” Dat lijkt me voor de trouwe abonnee een hele opluchting: om de Volkskrant eindelijk te kunnen lezen in het besef dat er vanaf nu, bij het omslaan van het openingsbericht, méér wetenswaardigheden volgen. Waarom nieuws beperken tot de voorkant, moet Pieter hebben gedacht. Vreemd genoeg draagt uitgerekend pagina twee nu wel de naam ‘Ten eerste’.

Eén ding is godzijdank als vanouds gebleven. In het vakblad Villamedia werd de nieuwe krant lovend onthaald, onder de kop ‘Van azijnpisser tot verwenkrant’. Aan dat compliment wijdde de Volkskrant zelf, in de rubriek Augurk van de Dag, vervolgens dit commentaar: „Verwenkrant: bestaat er een smeriger woord? Het stinkt, naar wierook en naar rozenolie, naar flauwekul met wellness en massages.”

Kijk, zo kennen we de azijnbode weer. Een pH-graad van min zeven. Nu zult u zeggen: jij kunt er anders ook wat van hoor, Rob – hoeveel afgunst past er wel niet in een column?

Tja, ik dacht: beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg