5 films over homo's in het leger

1 Gohatto / Taboo (Nagisa Ôshima, 1999) De links-radicale regisseur doorbreekt het taboe rond de homoseksualiteit van samoerai. Televisiekomiek en filmregisseur Takeshi Kitano speelt een van de weinige krijgers die niet verliefd wordt op de (nauwelijks van een meisje te onderscheiden) jonge held die is aangenomen in een aan strenge regels onderworpen samoeraimilitie.

2 The Investigator (Chris Oxley, 1997) Caroline Meagher is sergeant bij de Royal Military Police. Ze heeft 12 jaar ervaring en is gestationeerd in Noord-Ierland. Dan wordt ze ervan beschuldigd een lesbienne te zijn. In een serie flashbacks is te zien hoe Caroline zelf onderzoek naar vermeende lesbiennes moest doen. Ook zien we hoe ze langzaam haar eigen seksuele geaardheid ontdekt.

3 Property of the State: Gay Men in the Apartheid Military (Gerald Kraak, 2003)Documentaire Property of the state, die in première ging tijdens het Gay and Lesbian Film Festival in maart 2003, laat de tegenstrijdige signalen zien waarmee homoseksuelen in het leger tijdens de Apartheid te maken hadden. Er was ruimte voor erotiek, maar meestal ervaarden zij vijandigheid. Dienstplichtigen uit de jaren tachtig en anti-militaire activisten komen aan het woord.

4 Verhoogd risico (Roy Dames, 2002) Documentaire volgt legerkapitein Eward Koning, werkzaam bij de luchtmobiele brigade, een legeronderdeel waarbij het soms behoorlijk afzien is. „Je moet bereid zijn in extreme omstandigheden een slaapzak te delen”, aldus Eward. En dat is lastig, want Eward is homo, en veel van zijn collega’s zijn daar niet blij mee.

5 Yossi & Jagger (Eytan Fox, 2002) Film over twee hoge militairen die op elkaar verliefd worden in de hectische drukte van een Israëlische grenspost. Bij alle macho-grappen en seksueel geladen frustraties proberen zij hun liefde geheim te houden voor de buitenwereld. De luidruchtige pelotonscommandant Jagger (Yehuda Levi) stelt voor dat ze er samen tussenuit gaan, maar de stille overste Yossi (Ohad Knoller) durft niet.

De rubriek De Lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding: het opinieverhaal op pagina 19 over oud-generaal John Sheehan die zich denigrerend uitliet over homo’s in het Nederlandse leger.