Trainer wisselt spits na advies van de scheids

PSV is heer en meester tegen VVV en wint voor het eerst sinds 28 februari weer eens.

Danny Koevermans hekelt het optreden van Tom van Sichem en diens assistenten.

Vrijwel elk weekeinde uiten trainers en coaches in de eredivisie kritiek op de scheidsrechters. Het is vaak een manier om de frustraties na een nederlaag af te reageren. Het was opvallend dat ook speler Danny Koevermans na de 4-2 overwinning van PSV op VVV Venlo hard uithaalde in de richting van de arbitrage. „Wat een verschrikkelijk pedante mannetjes”, verzuchtte de spits van de voetbalclub uit Eindhoven in de catacomben van Stadion De Koel. „Hun gedrag was zo hautain. Bah! Maar in het veld kun je er niets van zeggen. Ze hebben de macht. Dan krijg je zo een gele kaart.”

De trainers Fred Rutten en Jan van Dijk hadden ook zo hun gedachten bij het optreden van scheidsrechter Tom van Sichem en diens assistenten. De coach van PSV liet zich ontvallen dat hij zijn spits Ola Toivonen in de rust had gewisseld na een waarschuwing van de vierde official Edwin van de Graaf. De Zweedse aanvaller had in de 38ste minuut al een gele kaart gekregen voor het vasthouden van een tegenstander.

Rutten: „De vierde official zei tegen mij dat Toivonen dicht tegen rood aan zat. Het was heel verstandig van hem om dat te zeggen. Ik was er blij mee. We wilden geen risico nemen.” Van Dijk noemde de interventie van de vierde man „belachelijk”. „Het kan toch niet zo zijn dat scheidsrechters bepalen wie er gewisseld moeten worden?”

Rutten onthield zich verder wijselijk van commentaar, in de wetenschap dat hij onlangs een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd kreeg na kritiek op de arbitrage in het verloren duel bij NAC. De coach van PSV vertelde toen dat de grensrechter, Patrick Gerritsen, voor de wedstrijd had aangegeven dat de avond „Twents gekleurd” was. Na het duel trok Rutten een verband tussen die opmerking en een aantal beslissingen van scheidsrechter Kevin Blom. Dezelfde Gerritsen assisteerde gisteren bij VVV-PSV arbiter Van Sichem.

PSV had zich ten doel gesteld om tegen VVV Venlo de frustraties van de nederlagen tegen NAC en Ajax en het gelijkspel tegen FC Twente van zich af te spelen. Het elftal van Rutten was na een slippertje in de beginfase, waarvan VVV-spits Ruud Boijmans niet profiteerde, heer en meester in het uitverkochte stadion. PSV trok de overwinning met doelpunten van Otman Bakkal (twee keer), Koevermans en Balasz Dzsudzsak naar zich toe. Ruben Schaken en Ruud Boijmans maakten in de matige wedstrijd de doelpunten voor VVV.

Het behalen van de drie punten maakte bij de selectie nauwelijks vreugdegevoelens los. PSV was door de zeges van FC Twente en Ajax geen stap dichterbij gekomen. Toivonen, Nordin Amrabat en Orlando Engelaar liepen tegen een gele kaart aan. Voor Engelaar betekent het dat hij voor het duel van volgende week in Tilburg met Willem II is geschorst. Aanvoerder Ibrahim Afellay zit tijdens die wedstrijd zijn laatste wedstrijd schorsing uit. Rutten ging niet in op de vraag wat hij ervan vond dat Engelaar op onnodige wijze tegen een gele kaart was aangelopen. „Dan moet ik zeggen of ik dat verstandig of onverstandig vind? Dat doe ik niet.”

Kort nadat Rutten in de kleine perskamer van De Koel zijn zegje had gedaan, liepen Van Sichem en zijn assistenten op weg naar de uitgang. De scheidsrechter legde uit waarom hij Rutten had gewaarschuwd voor het gedrag van Toivonen. „Deze speler had al een gele kaart gehad en was mondig tegen mij. Ik wist niet of Toivonen me helemaal begreep. Ik besloot de coach te waarschuwen. En wat hij met die informatie doet mag hij zelf weten. Het was preventief bedoeld. Net zoals coaches wel eens wat zeggen tegen ons.”

Koevermans begreep wel dat Rutten zijn collega-spits Toivonen naar de kant haalde. „Ja, want als de scheidsrechter het al zegt, dan geeft hij die kaart ook. In de slotfase riep de scheidsrechter ook nog ‘kijk uit’ tegen Amrabat. Kort daarvoor had ik een trap van achteren gekregen van Ken Leemans, maar dat zag hij niet eens. Toen ik daar wat van zei gooide de scheidsrechter er van alles uit. Ik dacht: ‘Man wat ben je kinderachtig’. Ik zal niet zeggen wat hij precies zei, want dan krijg ik weer gezeik. Laten we het houden op een cynische opmerking.”

    • Koen Greven