Sport kort

Asada bezorgt Japan opnieuw wereldtitel bij WK kunstrijden

TURIJN. Mao Asada is zaterdag in Turijn wereldkampioene kunstrijden geworden. In de afsluitende lange kür slaagde de Japanse erin de Zuid-Koreaanse olympisch en wereldkampioene Kim Yu-Na achter zich te houden. De Finse Laura Lepisto behaalde brons. De Nederlandse Manouk Gijsman eindigde als 24ste. Voor de negentienjarige Asada, tweede bij de Olympische Spelen in Vancouver, was het haar tweede wereldtitel. Haar zege was goed voor een bonus van ruim 30.000 euro. De titel voor Asada onderstreepte het succes van Japan bij de WK in Turijn. Eerder zorgde Daisuke Takahashi bij de mannen voor een primeur voor Japan door de wereldtitel te veroveren. „Het goud van Takahashi heeft me geïnspireerd om alles te geven”, zei Asada na haar zege. (ANP)

Kenianen domineren bij WK cross in Polen

BYDGOSZCZ. Joseph Ebuya heeft gisteren in Bydgoszcz (Polen) de dominantie van Kenia bij de WK cross onderstreept. Ebuya bezorgde zijn land de vierde wereldtitel, na het Keniaanse succes bij de junioren (jongens en meisjes) en de vrouwen (Emily Chebet). Ebuya bleef de Eritreeër Teklemariam Medhin en de Oegandees Moses Ddiema Kipsiro voor. Bij de vrouwen werd de Nederlandse Hilda Kibet tiende, ruim driekwart minuut achter winnares Chebet. Zij was een seconde sneller dan haar landgenote Linet Masai. (ANP)

Basketballers Leiden winnen bekerstrijd

ALMERE. De basketballers van Leiden hebben gisteren op overtuigende wijze de nationale beker gewonnen. In het Topsportcentrum van Almere was Leiden met 88-63 te sterk voor Amsterdam. Leiden nam al in het eerste kwart ruim afstand: 32-18. Amsterdam slaagde er niet meer in de achterstand te verkleinen. Bij rust stond het 48-31. Het was voor Amsterdam de derde nederlaag op rij in de bekerfinale. (ANP)

Rodriguez winnaar Ronde van Catalonië

MONTMELO. De Spaanse wielrenner Joaquim Rodriguez heeft gisteren de Ronde van Catalonië, onderdeel van de ProTour, gewonnen. Rodriguez bleef na de zevende etappe zijn landgenoot Xavier Tondo en de Est Rein Taarameae in het eindklassement voor. De slotetappe van Sant Cugat del Valles naar het racecircuit bij Barcelona werd gewonnen door de Argentijnse sprinter Juan Jose Haedo. Hij versloeg de Duitser Robert Förster en de Ier Nicolas Roche. (ANP)

Oud-schaakkampioen Smislov overleden

MOSKOU. Voormalig wereldkampioen schaken Vassili Smislov is gisteren op 89-jarige leeftijd overleden. De Rus bezweek in een ziekenhuis in Moskou aan een hartkwaal. „Een grootheid is van ons heengegaan”, reageerde Boris Spasski, een andere oud-wereldkampioen. Smislov was van 1957 tot 1958 in het bezit van de wereldtitel. In 1967 ontving Smislov voor zijn verdiensten voor de schaaksport de Lenin-orde van de Sovjet- Unie. (ANP, DPA)

Rugbyers Hilversum Nederlands kampioen

AMSTERDAM. De rugbyers van Hilversum zijn zaterdag kampioen van Nederland geworden. In Amsterdam verpletterde de ploeg in de finale The Dukes uit Den Bosch met 29-10. Hilversum stond al snel met 24-0 voor. Voor Hilversum was het de eerste Nederlandse titel in 24 jaar. In de halve finale had Hilversum Castricum verslagen en waren The Dukes te sterk voor de Haagsche Rugby Club. (ANP)