Sparta figurant in de Bryan Ruiz-show

FC Twente won eenvoudig met 3-0 van Sparta, Bryan Ruiz maakte alle doelpunten.

De koploper heeft, met nog vijf wedstrijden te spelen, vier punten meer dan Ajax.

Bryan Ruiz maakt met het hoofd de eerste van zijn drie doelpunten tegen Sparta en brengt daardoor zijn seizoentotaal op 22. Foto Pics United FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz scoort met een kopbal de 1-0 tegen Sparta. Foto Pics United Onderwerp/Subject: FC Twente - Sparta Rotterdam Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: FC Twente - Sparta Rotterdam Seizoen/Season: 2009/2010 FOTO/PHOTO: FC Twente's Brian RUIZ (top) scores goal 1-0. (Photo by PICS UNITED/Ruud Verhalle) Trefwoorden/Keywords: #04 #02 $12 ±1261428030858 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

Bryan Ruiz is in zijn eerste seizoen een van de opwindendste voetballers van de eredivisie, maar de vraag is hoe lang FC Twente hem nog kan behouden. De 24-jarige buitenspeler uit Costa Rica maakte zaterdag de snelste hattrick in de afgelopen 25 jaar, bij de overwinning op Sparta Rotterdam (3-0). „Ik hoop echt dat Bryan nog een paar seizoenen bij FC Twente blijft, maar hij kan vast veel meer”, erkende trainer Steve McClaren na afloop. „Hij heeft een fantastische toekomst.”

Ruiz heeft statistieken die hem tot veel meer dan een passant maken in Enschede. Hij heeft met nog vijf wedstrijden te spelen al 22 keer gescoord in de eredivisie, een evenaring van het beste seizoensmoyenne van ploeggenoot en clubtopscorer aller tijden Blaise N’Kufo. In de clubgeschiedenis maakte alleen Dick van Dijk eens meer doelpunten in één jaar, dertig in het seizoen 1968-1969.

De inbreng van de international van Costa Rica valt extra op doordat FC Twente voor een koploper niet bijzonder veel scoort en vaak met maar één doelpunt verschil wint. Ruiz maakte in negen van de 29 competitiewedstrijden het winnende doelpunt en was in vier duels aangever van de winnende treffer. Zijn hattrick van zaterdag tegen Sparta in slechts vier minuten en twintig seconden was net geen eredivisierecord; Ajacied Jan Seelen maakte in 1959 drie doelpunten tegen Scheveningen Holland Sport binnen twee minuten.

Toch geldt Ruiz als buitenspeler niet als een geboren doelpuntenmaker. Hij maakte als profspeler in zijn geboorteland 24 doelpunten in 83 competitiewedstrijden voor Deportiva Alajuelense. In zijn drie seizoenen bij AA Gent scoorde hij 26 keer in 79 duels. Ruiz speelde in België op verschillende aanvalsposities, viel op door zijn leergierigheid en was mateloos populair bij de fans.

Vooral zijn fijne techniek en sierlijke tred brachten Ruiz op de radar van Nederlandse clubs. Hij liep tevergeefs stage bij Heracles en Feyenoord, werd op basis van zijn handelingssnelheid afgetest door Ajax en is uitvoerig bekeken door SC Heerenveen, dat afzag van een transfer omdat de clubleiding vond dat de spelersgroep al genoeg talenten telde.

FC Twente ontdekte Ruiz, vanwege zijn sluwheid in eigen land ‘de wezel’ genoemd, via de eigen scouting, in plaats van het veelgeprezen netwerk van trainer McClaren. De club uit Enschede betaalde deze zomer zo’n 4 miljoen euro voor Ruiz, een clubrecord. AA Gent, overtuigd van de kwaliteiten van de aanvaller, bedong bij het vertrek nog eens 1,5 miljoen euro op het moment dat FC Twente zich plaatst voor de Champions League, plus een deel van de meerwaarde van de transfersom als hij voor het eind van zijn contract in 2013 wordt verkocht.

Het ziet ernaar uit dat de Belgische club beide bedragen kan bijschrijven aan het einde van het seizoen. McClaren posteerde de linksbenige aanvaller als rechtsbuiten, zodat hij gemakkelijker op doel kan schieten. Ruiz scoorde bijna wekelijks en hielp FC Twente mede aan de koppositie, met vier en vijf punten voorsprong op concurrenten Ajax en PSV. Ruiz staat door zijn spel in de belangstelling van clubs uit zwaardere competities dan de Nederlandse. Zaterdag bleek dat op de tribunes van de Veste al rekening wordt gehouden met het vertrek van ‘El Pistolero’, zoals de supporters in Enschede hem hebben gedoopt.

Ruiz is populair, want ingetogen en bescheidener dan zijn voorgangers als buitenspelers bij FC Twente Eljero Elia en Marko Arnautovic. Hij vierde zijn doelpunten tegen Sparta – een kopbal, een strafschop en een beheerst schot na een slimme loopactie – zoals gewoonlijk met zijn ploeggenoten. Ruiz toont de medespelers die voor hem werken zijn wil en doorzettingsvermogen. Twee keer kwam hij dit seizoen in allerijl terug van een interland in Costa Rica, verbeet zijn vermoeidheid bij het competitieduel van een dag later en maakte beide keren het winnende doelpunt.

„Het is geen big deal op dit moment mij te zijn”, zei hij zaterdagavond terwijl zijn vrouw en zoontje op hem wachtten. „Ik ben echt geen ander mens omdat ik drie keer scoor binnen een paar minuten, ook al was me dat zelfs op een training nog niet gelukt. Ik heb het aan het begin van dit seizoen heel moeilijk gehad. Toen hebben de trainers en spelers me ook gesteund. Daarom ben ik blij voor het elftal, niet voor mezelf.”

Ruiz besefte dat hij vooral heeft geleerd voor het doel zijn lef en koelheid te bewaren, wat assistent-trainer Kees van Wonderen als een van zijn grootste kwaliteiten noemde. „Ik weet dat iedereen op mij let, maar voel geen druk. Scoren in een kansrijke situatie is ook een kwestie van ervaring. Ik geniet van de titelstrijd en denk dat iedereen dat bij ons doet. We moeten nog vier van de vijf wedstrijden winnen om ons seizoen te laten slagen.”

    • Michiel Dekker