Rijn korter dan lange tijd gemeld

Is de Rijn korter dan geboekstaafd? Volgens de Duitse wetenschapper Bruno Kremer wel. De belangrijkste rivier van Duitsland en Europa is volgens hem geen 1.320 kilometer, maar 1.230. Ongeveer – want ook Kremer, verbonden aan de universiteit van Keulen, kan de exacte lengte niet geven.

Kremer nam de moeite om aan de hand van kaarten te bepalen wat de lengte van de Rijn zou zijn. Hij werkt als bioloog aan een wetenschappelijk werk over de ecologie van de rivier en kwam er achter dat de Rijn vóór 1960 wezenlijk korter te boek staat dan erna. Dat maakte hem nieuwsgierig. Hij kwam op een lengte van circa 1.233 kilometer, „afgerond 1.230, tegen 1.320 in veel studieboeken en encyclopedieën”.

Voorzover Kremer heeft kunnen nagaan is het ergens rond 1960 fout gegaan met de kennisoverdracht over de lengte van de Rijn. Hij denkt dat een simpele fout met het omdraaien van cijfers heeft geleid tot een kettingreactie. Uit 1.230 ontstond 1.320 en zo is het gebleven. In de laatste boekenuitgave van de Nederlandse Grote Winkler Prins-encyclopedie (1993) is de Rijn 1.320 kilometer, net als in de Duitse (papieren) Brockhaus en de 20-delige encyclopedie van Die Zeit.

Landenedities van de internetencyclopedie Wikipedia houden het nu, na berichten over Kremers bevindingen in de Kölner Stadt-Anzeiger en de Süddeutsche Zeitung, op tussen 1.230 en 1.235 kilometer.