Overleg Thaise premier met oppositie

In een poging de politieke impasse in zijn land te doorbreken is de Thaise premier Abhisit Vejjajiva gisteren een gesprek aangegaan met de leiders van de oppositie die al twee weken betogingen in Bangkok houdt. De directe onderhandelingen in Bangkok werden zonder resultaat afgesloten en zouden vandaag worden voortgezet.

De ontmoeting tussen Abhisit en de leiders van de ‘rode shirts’, vooral aanhangers van de vroegere premier Thaksin Shinawatra, duurde gisteren drie uur en werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Abhisit weigerde in te gaan op de eis van de oppositie om binnen vijftien dagen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Abhisit zou vandaag na een kort bezoek aan Brunei de onderhandelingen hervatten.

De oppositie blijft bij de eis dat de regering opstapt, het parlement ontbonden wordt en Thaksin kan terugkeren. Volgens de betogers, afgelopen weekeinde circa 60.000, is de huidige regering niet legaal tot stand gekomen. De vroegere premier Thaksin Shinawatra, die in ballingschap leeft, werd in 2006 door een staatsgreep van het leger afgezet en is inmiddels wegens corruptie veroordeeld.

De ‘geelhemden’, de aanhangers van Abhisit, hielpen met hun bezettingen van onder andere het vliegveld in 2008 het vertrek van twee Thaksin-gezinde premiers af te dwingen. Nieuwe verkiezingen zouden in 2011 worden gehouden. (Reuters)