Onverwacht bezoek Obama aan Kabul

De Amerikaanse president Obama heeft in de nacht van zaterdag op zondag een onverwacht bezoek gebracht aan de Afghaanse president Karzai en Amerikaanse militairen in Afghanistan. Hij drong bij Karzai aan op krachtiger bestrijding van de corruptie.

Obama’s eerste bezoek sinds hij in januari 2009 aantrad als president duurde zes uur, en was in het grootste geheim gepland. Hij vertrok van het presidentiële buitenverblijf Camp David, om minder aandacht te trekken. Zelfs president Karzai werd pas een uur voor de aankomst van Obama op de hoogte gebracht.

De relatie tussen de VS en Karzai raakte in de aanloop naar de Afghaanse presidentsverkiezingen vorige zomer danig bekoeld. Vanuit de VS was er kritiek op het leiderschap van Karzai, die nauwelijks iets deed om de corruptie aan te pakken. Toen Karzai ondanks grootschalige stembusfraude een nieuwe termijn verwierf, verhoogden de VS de druk op de president om het bestuur te verbeteren. Dat is niet gebeurd.

„We hebben al vooruitgang gezien in de militaire strijd tegen het extremisme in de regio”, zei Obama op een gezamenlijke persconferentie. „We willen ook vooruitgang blijven boeken met goed bestuur, rechtshandhaving, corruptiebestrijding.” In het onderlinge gesprek van de twee presidenten heeft Obama overgebracht dat hij meer van Karzai verwacht, meldden functionarissen.

Tegen Amerikaanse militairen op de basis Bagram zei Obama dat hun werk „absoluut noodzakelijk is voor de veiligheid van Amerika”. In januari en februari zijn 57 Amerikanen omgekomen in Afghanistan, twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

De Britse krant The Independent meldde gisteren op basis van anonieme bronnen dat Amerikaanse mariniers de zuidelijke provincie Helmand overnemen van de Britten. Die zullen dan verspreid worden over Kandahar, Zabul en Uruzgan, waar zij Nederland vervangen. Londen zou het opgeven van Helmand zien als een nederlaag, aldus de krant. (AP, Reuters)