Nederland kort

‘Verjaring seksueel misbruik van kinderen afgeschaft’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De verjaring van seksueel misbruik van kinderen wordt afgeschaft voor nieuwe gevallen. Dit heeft demissionair minister van justitie Hirsch Ballin (CDA) gezegd. Aanleiding zijn de recente onthullingen over misbruik van jongens door katholieke geestelijken. Sinds de eerste meldingen hebben zich meer dan duizend slachtoffers gemeld. Voor het overgrote deel van deze gevallen geldt dat het misdrijf verjaard is. Tweede Kamerlid Arib (PvdA) vroeg op 2 maart of de minister bereid was de verjaringstermijn aan te passen. Een meerderheid in de Kamer was voor. De minister beantwoordde deze vraag afgelopen zaterdag in RTL Nieuws bevestigend. De ervaring leert dat minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik er decennialang over zwijgen, uit schaamte of uit angst. Daarom was de verjaringstermijn van twintig jaar al verplaatst, naar het moment waarop het slachtoffer achttien jaar wordt. Het afschaffen van de verjaringstermijn heeft alleen effect op nieuwe gevallen.

PVV: zet in op politie en veiligheid

Den Haag. De Partij voor de Vrijheid wil meer geld om de politie in heel Nederland uit te kunnen breiden. Agenten moeten ook echt op straat zijn. Dat zijn enkele speerpunten over veiligheid uit het verkiezingsprogramma dat de PVV gisteren naar buiten bracht. Het hele programma verschijnt op zijn vroegst medio april. Hoeveel extra geld er naar de politie gaat kon Wilders nog niet zeggen. Ook moeten er minimumstraffen worden ingevoerd. Verder wil de PVV criminelen van Marokkaanse of andere buitenlandse komaf kunnen uitzetten. (ANP)