Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

NAVO-chef: Moskou bij schild betrekken

Rusland moet betrokken worden bij de bouw van een raketschild in Europa, bedoeld tegen mogelijke dreiging uit Iran. Dat zei NAVO-chef Rasmussen zaterdag in Brussel op een debatbijeenkomst van het Brussels Forum, dat elk jaar Europese en Amerikaanse politici en opinieleiders samenbrengt.

Volgens Rasmussen, die al bij zijn aantreden aangekondigde dat hij zou werken aan een betere verhouding met Rusland, moeten de NAVO-lidstaten de Russische deelname aan het raketschild eind van het jaar bespreken op hun top in Lissabon. Samenwerking aan een collectief veiligheidssysteem betekent dat er technologie en geheime informatie moeten worden uitgewisseld, zei Rasmussen. „Dat is een concrete manier om vertrouwen in elkaar op te bouwen.”

Eerdere plannen voor een raketafweersysteem in Europa, met onderdelen in Polen en Tsjechië, werden door Rusland als een bedreiging gezien. Obama besliste in september dat dat systeem er niet komt. Er zou naar andere manieren worden gezocht, in NAVO-verband, om Europa met een schild te beschermen tegen raketaanvallen.

Op de bijeenkomst in Brussel ging het ook over de verhouding tussen Europa en VS in het bondgenootschap. De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, die voor de NAVO onderzoek doet naar een nieuwe strategie, noemde de bezuinigingen op defensie-uitgaven van Europese landen, de inzet van troepen in Afghanistan en ze herinnerde eraan dat defensieminister Gates onlangs sprak van groeiend antimilitarisme in Europa. „Er is geen gelijkwaardige verdeling in de bijdrage die wordt geleverd.”

Rasmussen prees juist de Europese NAVO-landen die ondanks de financiële crisis niet besparen op hun inzet in Afghanistan. „Dit is echt geen Amerikaanse oorlog. Dit is een missie van de alliantie.”