Kort nieuws Kunst

Pritzker-prijs naar architectenduo SANAA uit Japan

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 29 maart. De Japanse architecten Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa krijgen de Pritzker-prijs 2010. Sejima en Nishizawa zijn de oprichters en partners van SANAA en dit jaar de curatoren van de Biënnale in Venetië. Met deze toekenning gaat de Pritzker-prijs, de hoogste internationale onderscheiding voor architecten, voor de derde keer naar een Japans bureau. Eerder wonnen Fumihiko Maki (1993) en Kenzo Tange (1987) de prijs. SANAA werd bekend door zijn streng minimalistische architectuur. Tot 2003 bouwde SANAA alleen in Japan, zoals het O-Museum in Nagano. De laatste jaren realiseerde het ook gebouwen in Europa en de Verenigde Staten. In Nederland bouwde SANAA de Kunstlinie, een cultuurgebouw uit 2007 aan het Weerwater in Almere. Hun bekendste ontwerp is het New Museum in New York, een opeenstapeling van dozen uit 2007. De jury van de Pritzker-prijs noemt het werk van SANAA „tegelijkertijd fijn en krachtig, gedetailleerd en vloeiend, en ingenieus maar niet overdreven doordacht”. De Pritzker-prijs omvat 100.000 dollar (ongeveer 75.000 euro) en een bronzen medaille. In 2000 won Rem Koolhaas de prijs, vorig jaar de Zwitser Peter Zumthor.

Gietelink: inzage in rapporten NFPK+

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 29 maart. Ab Gietelink van theatergroep Nomade is naar de Nationale Ombudsman gestapt om inzage te krijgen in de geheime beoordelingsrapporten van het Fonds Podiumkunsten (NFPK). Volgens het fonds dient de geheimhouding ter bescherming van de informanten, die voor het fonds voorstellingen en concerten bezoeken. Volgens Gietelink is dit in strijd met de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB): ,,In Oost-Duitsland zijn de Stasi-archieven open gegaan en kunnen mensen lezen door wie en waarom hun carrière en beroepspraktijk is gebroken. In de Nederlandse kunstwereld heerst geheimhouding en zijn de dossiers gesloten.” Het fonds wees in 2008 de subsidieaanvraag van Gietelink af, maar de afwijzing werd vernietigd door de Raad van State omdat de commissieleden de laatste jaren geen voorstellingen van hem hadden gezien. Hierna wees het fonds opnieuw Gietelinks aanvraag af, met aangepaste motivatie, waarna hij opnieuw naar de rechter stapte. De zaak dient 9 april.

Politie Dhaka sluit fotobibliotheek

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 29 maart. De politie in Bangladesh heeft vorige week de Drik Fotobibliotheek in de stad Dhaka gedwongen te sluiten.De bibliotheek is ‘netwerkpartner’ van het Prins Claus Fonds; het krijgt subsidie van dit fonds. De agenten die het gebouw blokkeerden, wilden de opening van een fototentoonstelling van journalist en Drik-directeur Shahidul Alam voorkomen. De tentoonstelling, Crossfire, bevat foto’s waarop te zien is hoe een speciale eenheid van de politie beschietingen uitvoert. De opening van de expositie, waarbij de Nederlandse ambassade was betrokken, ging wel door, maar buiten. De Nederlandse ambassadeur ontving op straat vertegenwoordigers van andere buitenlandse cultuurinstellingen die steun krijgen van het Prins Claus Fonds.