Kort nieuws Economie

Shell stoot dochter Nieuw-Zeeland af

Amsterdam, 29 maart. Shell heeft zijn netwerk van pompstations en een belang in een raffinaderij in Nieuw-Zeeland van de hand gedaan. Het olieconcern maakte de afronding van deze eerder aangekondigde transactie gisteravond bekend. Shell richt zich in Nieuw-Zeeland nog uitsluitend op het winnen van olie. De transactie is afgesloten met een consortium van de bedrijven Infratil en de Guardians of New Zealand Superannuation. Shell verkoopt een netwerk van ruim 220 pompstations en een belang van ruim 17 procent in de raffinaderij Marsden Point. De opbrengst bedraagt 366 miljoen euro. (ANP)

Unilever verandert stemverhouding

Londen, 29 maart. Unilever wil het stemrecht op preferente aandelen verkleinen. De economische waarde van de preferente aandelen Unilever is nu circa 0,4 procent van het totaal aan uitstaande aandelen. Het bijbehorende stemrecht is 30 procent. Unilever wil het stemrecht op preferente aandelen verkleinen. Hiertoe doet het bedrijf voorstellen voor verschillende klassen van preferente aandelen. Aandeelhouders moeten op de aandeelhoudersvergadering op 11 mei over de voorstellen beslissen. (ANP)

Hogere beloning ex-baas Beter Bed

Amsterdam, 29 maart. De op 1 maart afgetreden topman van Beter Bed, Frans Geelen, heeft zijn totale beloning in 2009 met 56 procent zien stijgen tot 900.250 euro. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van het bedrijf. Vooral de variabele beloning steeg flink, van 120.000 euro in 2008 tot 315.000 euro in 2009. Hiermee was de variabele beloning gelijk aan het basissalaris. Volgens de raad van commissarissen heeft de directie in 2009 alle doelstellingen die van invloed waren op de variabele beloning in 2009 gehaald. (ANP)