Kort nieuws Buitenland

Nederland levert bankier Milosevic uit aan Servië

Door onze correspondent

Belgrado, 29 maart. Nederland heeft afgelopen weekeinde Jezemir Vasiljvic uitgeleverd aan Servië. Vasiljvic is eigenaar van Jugoskandik, een van de twee banken die door het regime van Slobodan Milosevic zijn gebruikt om de betrokkenheid bij de oorlog in Bosnië-Herzegovina te financieren. Begin jaren negentig verloren honderdduizenden Servische burgers hun spaargeld nadat ze het in piramideschema’s bij Jugoskandik en Dafiment Bank onderbrachten. Vasiljvic wordt ervan verdacht 29 miljoen euro te hebben verduisterd.

Libië en EU leggen twist reisverkeer bij

Tripoli, 29 maart. Libië heeft het inreisverbod voor reizigers uit 25 Europese landen opgeheven, nadat de Europese Unie een Zwitsers voorstel had tegengehouden om 188 prominente Libiërs de toegang tot de zogenoemde Schengen-landen te ontzeggen. Tussen deze Schengen-landen geldt in beginsel vrij reizen. Zwitserland zit weliswaar niet in de Europese Unie, maar maakt wel deel uit van deze Schengenzone. Zwitserland wilde met het inreisverbod de druk op Libië opvoeren om een Zwitserse zakenman vrij te laten, maar de Europese Unie wil niet dat deze bilaterale ruzie ook de toch al moeizame betrekkingen tussen Libië en de EU belast. (AP, Reuters)

Mubarak terug in Egypte na operatie

Kairo, 29 maart. President Hosni Mubarak is zaterdag teruggekeerd in Egypte, drie weken nadat zijn galblaas operatief werd verwijderd in Duitsland. Volgens zijn Duitse artsen is Mubarak volledig genezen, maar dient hij twee weken te herstellen voordat hij al zijn taken weer op zich neemt. De gezondheid van de 81-jarige Mubarak is officieel geen onderwerp van gesprek in Egypte, maar Mubaraks afwezigheid herinnerde er wel aan dat de president formeel nog geen opvolger heeft benoemd. (Reuters)

Jongen komt om bij aanslag Athene

Belgrado, 29 maart. Bij een bomaanslag in een woonwijk in de Griekse hoofdstad Athene is gisteren een vijftienjarige Afghaanse jongen om het leven gekomen. Zijn tienjarige zus en zijn moeder raakten licht gewond. De jongen zou op de bom zijn gestuit terwijl hij vuilnis doorzocht. De ontploffing was vlakbij een instituut waar ambtenaren getraind worden. (AP)

Overstroming in Chinese kolenmijn

XIANGNING, 29 maart. In een kolenmijn in het noorden van China zijn gistermiddag 153 mijnwerkers ingesloten door een overstroming in een mijnschacht in aanbouw. Volgens het staatspersbureau Xinhua konden 108 kompels in veiligheid worden gebracht. Het ongeluk deed zich voor in de Wangjialing-mijn in de provincie Shanxi. (Reuters)