Kort nieuws Buitenland

Dreigende taal Noord-Korea over toerisme in zone

SEOUL, 29 maart. Noord-Korea dreigt met „onvoorspelbare incidenten en verlies van mensenlevens” als Zuid-Korea doorgaat met toeristische reizen naar de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen. Dit heeft een militaire woordvoerder in Pyongyang laten weten. De spanningen op het Koreaanse schiereiland liepen vrijdag op nadat een Zuid-Koreaans marineschip in de Gele Zee na een explosie was gezonken. Duikers probeerden vandaag het wrak te bereiken, op zoek naar 46 vermiste opvarenden. 58 marinemensen konden vrijdag worden gered. De explosie, waarvan de oorzaak onbekend is, deed zich voor in het betwiste maritieme grensgebied tussen de twee Korea’s waar zich in het verleden verschillende gewapende incidenten hebben voorgedaan. (Reuters)

Abbas wijst weer gesprek Israël af

Door onze correspondent

tel aviv, 29 maart. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dit weekend herhaald dat hij niet wil praten met Israël, zolang de bouw in joodse nederzettingen in bezet gebied doorgaat. Dat zei Abbas tijdens een top van Arabische leiders in Libië. De Verenigde Staten hadden van Israël geëist dat het dit weekend met maatregelen zou komen die de Palestijnen zouden overhalen om weer te praten. Premier Netanyahu heeft dit verzoek niet beantwoord. De impasse in de gesprekken en de aanhoudende bouw in bezet gebied hebben de relaties tussen de VS en Israël bekoeld.

FARC kondigt nog een vrijlating aan

Villavicencio, 29 maart. De linkse, Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren de 23-jarige militair Josué Daniel Calvo na een jaar gijzeling vrijgelaten. De FARC heeft aangekondigd deze week ook de 32-jarige militair Pablo Emilio Moncayo vrij te laten, die twaalf jaar wordt vastgehouden. In ruil voor de vrijlating van de circa twintig politieagenten en militairen die de FARC nog in gijzeling heeft, willen de rebellen de vrijlating van een onbekend aantal gedetineerde guerrilleros. Calvo is de eerste vrijgelaten gijzelaar sinds februari vorig jaar. (AP, Reuters)