Kort nieuws Binnenland

Proef met latere Citotoets begint op 55 scholen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 29 maart. Ongeveer 1.500 scholieren verspreid over 55 scholen in Assen, Elburg, Roermond en Wijchen beginnen vandaag als proef – zes weken later dan de rest – aan de Eindtoets Basisonderwijs. Zij krijgen een speciaal ontwikkelde versie van de toets onder ogen. De initiatiefnemers willen weten of het voordelen oplevert als het moment van testen wat dichter ligt bij het begin van de middelbare school. De initiatiefnemers zijn de verenigingen van schoolbesturen PO-raad en VO-raad, verenigde schoolleiders AVS en toetsinstituut Cito.

Arnhem ziet af van aanleg stadshaven

Door onze correspondent

Enschede, 29 maart. In Arnhem komt geen nieuwe haven als onderdeel van een opknapbeurt van de zuidelijke binnenstad. Dat hebben SP, VVD, GroenLinks en D66 afgesproken tijdens de collegeonderhandelingen. De SP is ‘in ruil’ daarvoor bereid de aanleg van een terminal te accepteren bij het nieuw te bouwen centraal station. De haven vormde een belangrijk onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Twee Montfoortse agenten bekogeld

Door een onzer redacteuren

Montfoort, 29 maart. Twee agenten zijn in de Utrechtse stad Montfoort zaterdagnacht door een tiental jongens mishandeld. De groep zorgde bij een bushalte voor overlast. Toen de agenten arriveerden werden zij door de jongens bekogeld met een fles. Daarna werden ze geslagen en en werden stoeptegels naar hen gegooid. De politie hield drie jongens van 17, 18 en 19 jaar aan. De rest kon ontkomen. De agenten konden na een korte medische behandeling weer naar huis.

22 gewonden na kantelen wagen

Boekel, 29 maart. 22 Personen van een handbalvereniging zijn gisteravond gewond geraakt nadat de platte wagen waarin zij zaten kantelde op een rotonde in Boekel. De slachtoffers hadden botbreuken en kneuzingen. Vier personen lagen vandaag nog in het ziekenhuis, aldus de gemeente. De vier zijn twee coaches van de vereniging en twee vrouwen. Ze zijn niet in levensgevaar. (ANP)