Keukenheld

Mag ik een warm applaus voor onze speciale gast van deze week. Dames en heren, jongens en meisjes, ik heb het genoegen u te mogen presenteren, niemand minder dan, en laat ik nog even benadrukken hoe bijzonder het is dat hij in ons midden kan zijn, we zijn lang bezig geweest met de voorbereidingen, maar het is ons gelukt, hij ís hier, en dus, dames en heren, jongens en meisjes, wil ik graag uw warmste applaus voor: het ei.

Ach ja, het loopt tegen Pasen – laten we het weer eens over eieren hebben. Die ene week per jaar dat ze er zelf om vragen zou het toch onaardig zijn ze te negeren. Een ei is doorgaans onzichtbaar. Het is er wel, het is er altijd, maar eist niets. Het dient. Het faciliteert. Zonder een ei geen cake, geen mayo, geen soufflé, geen smeuïg gehaktballetje, geen omelet. Een ei offert zich op ter meerdere glorie van zijn collega-ingrediënten. Een ware keukenheld dus. En deze week mag-ie even in de schijnwerpers.

Wat gaan we doen? In eerste instantie maar eens een paar dozen eieren kopen, zou ik zeggen. De ervaring leert dat wanneer je tot het Paasweekeinde wacht, de schappen zijn leeggeplunderd en nergens meer een eitje te krijgen is. Ten tweede zet je die eieren niet in de koelkast. Zoals gezegd: een ei eist niets, zelfs geen koeling. In de koelkast drogen eieren uit, dus bewaar ze gewoon in hun doosje bij keukentemperatuur.

Vervolgens maken we een Thais gerechtje, waarin het ei in zijn volle ovale schoonheid kan stralen. Onderstaand recept komt (zo ongeveer; ik heb het iets aangepast) uit het boek Thai Food van David Thompson. Een salade van rokerige aubergine met munt, limoen, chilipeper en een zacht gekookt eitje. Gedroogde garnalen kun je kopen bij toko’s, maar met een beetje mazzel ook in een goed ingerichte supermarkt. Je maalt ze in een kruidenhakmolentje, wat een geweldig effect heeft: een pluizige lichtroze wolk met intense garnalensmaak.

Voor 2 personen:

1 aubergine

2 eetlepels verse muntblaadjes

1 banaansjalot of 2 gewone, in dunne schijfjes

2 lente-uitjes, in ringetjes

een flinke snuf gedroogd chilipoeder

2 eetlepels limoensap

1 eetlepel vissaus

2 eieren

½ theelepel fijngemalen gedroogde garnalen (toko, zie hierboven)

Pof de aubergine in z’n geheel 3 kwartier in een oven op 200 graden. Laat afkoelen, snijd open, schep het zachtgeworden vruchtvlees uit de schil en hak het grof. Meng de munt, sjalot, lente-ui, chili, limoensap en vissaus erdoor. Proef; het mengsel moet tegelijkertijd heet, zuur en zout smaken. Kook de eieren zacht op de manier die je gewend bent. Verdeel de aubergine over 2 borden. Pel en halveer de eieren en leg ze erop. Bestrooi met de gemalen garnalen.

Janneke Vreugdenhil

Wat maak jij komende Paasdagen met eieren? Deel je recepten op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke een lentesalade met ei.

    • Janneke Vreugdenhil