Internationaal kort

HRW: Verzetsleger vermoordde zeker 321 burgers in Congo

kinshasa. Het Verzetsleger van de Heer heeft in december een grote moordpartij aangericht in de Democratische Republiek Congo. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Strijders van het beruchte Verzetsleger van de Heer (Lord’s Resistance Army – LRA) plunderden meerdere dorpen in een afgelegen gebied in het noordoosten van Congo. Inwoners werden gedwongen goederen te dragen voor de rebellen op strooptocht. Human Rights Watch heeft de dood van 321 burgers bevestigd, maar andere activisten zeggen dat het aantal doden veel hoger ligt. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn minstens 250 mensen ontvoerd, onder wie 80 kinderen. Volgens de Human Rights Watch gaat het om een van de grootste slachtpartijen door het LRA, wiens strijders in meerdere landen geweld aanrichten sinds hun verspreiding vanuit Oeganda. Het LRA is de meest gewelddadige rebellenbeweging van Afrika. Het Oegandese leger achtervolgt het LRA, maar krijgt de leider Kony niet te pakken. (AFP)

Lees het rapport van HRW via nrcnext.nl/links

Zoektocht rond schip Z-Korea levert niks op

Seoul. Zuid-Korea heeft gisteren de zoektocht hervat naar 46 vermiste opvarenden van een oorlogsschip dat vrijdag na een zware explosie was gezonken. Vanwege het slechte weer slaagden reddingswerkers er eerder niet in het schip, dat op de zeebodem ligt, te bereiken. Gisteren werden er geen drenkelingen gevonden. Van de 104 opvarenden werden eerder 58 gered. Volgens overlevenden brak het schip doormidden na een zware explosie. Het schip, de Cheonan, zonk bij het Zuid-Koreaanse eiland Baengnyeongdo, niet ver van de westkust van Noord-Korea, waar het patrouilleerde. De Zuid-Koreaanse regering gaat er inmiddels vanuit dat aartsvijand Noord-Korea niets te maken heeft gehad met de explosie van het marineschip. (AP, BBC)

Vermiste Chinese dissident nog in leven

Peking. De bekende Chinese advocaat en activist Gao Zhisheng, die ruim een jaar werd vermist werd na zijn arrestatie door de Chinese politie, heeft gisteren via de telefoon gesproken met westerse journalisten. Zhisheng zei tegen verslaggevers dat hij een half jaar geleden is vrijgelaten door de Chinese autoriteiten. Volgens persbureau Reuters heeft Gao gezegd dat hij een tijdje teruggetrokken wil leven. Hij weigerde verdere vragen te beantwoorden en zei dat hij geen interviews kan geven. Reuters heeft de authenticiteit van het telefoontje nagetrokken. Gao zou zich in het noorden van China bevinden, in de provincie Shanxi. Een mensenrechtenadvocaat zei dat hij gisteren ook telefonisch heeft gesproken met Gao. Volgens de advocaat zijn er mensen bij Gao die hem verhinderen om in vrijheid te spreken. Eerder deze maand werd Gao Zhisheng wegens ondermijning van de staat tot een celstraf veroordeeld. Gao trad in het verleden op als raadsman van boeren die van hun land zijn verdreven, aanhangers van de verboden sekte Falun Gong, ondergrondse religieuze activisten en advocaten die werden vervolgd . (AP, Reuters, BBC)

Abbas: overleg met Israël uitgesloten

Sirte. Het is uitgesloten dat de Palestijnse Autoriteit deelneemt aan indirecte onderhandelingen met Israël zolang de bouw van nederzettingen niet wordt stilgelegd. De Palestijnse president Abbas heeft dit zaterdag gezegd tijdens een top van de Arabische Liga in Libië. In zijn toespraak eiste de Palestijnse president dat Israël onmiddellijk stopt met het bouwen van woningen in de bezette gebieden, in het bijzonder in Oost-Jeruzalem, de beoogde hoofdstad van een mogelijke toekomstige Palestijnse staat. Bijna een half miljoen Israëli’s wonen in ruim honderd nederzettingen in bezet gebied, gebouwd sinds de bezetting in 1967 van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Volgens internationale verdragen zijn de nederzettingen illegaal, maar Israël ziet het als hun recht om te bouwen in de gebieden die het land veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog. (BBC, AFP)

Onderhandelingen in Thailand mislukt

bangkok. De Thaise premier Abhisit Vejjajiva heeft gisteren gesproken met leiders van de demonstraties tegen zijn regering. Hij hoopte daarmee de spanning in de hoofdstad Bangkok te bezweren, maar de drie uur durende ontmoeting, die live op de nationale televisie werd uitgezonden, heeft geen resultaat opgeleverd. Drie leiders van de demonstraties beklemtoonden tijdens het gesprek met de premier dat het parlement moet worden ontbonden. Premier Abhisit maakte opnieuw duidelijk geen nieuwe verkiezingen te willen houden. In Bangkok zijn al twee weken betogingen van aanhangers van de in 2006 door het leger afgezette premier Thaksin Shinawatra. Dit weekeinde verzameleden ruim 80.000 mensen demonstranten in Bangkok om nieuwe verkiezingen te eisen. De in rode kleding gehulde demonstranten belaagden onder meer het kantoor van Abhisit. Volgens Thaise media raakten gisteren vier soldaten gewond toen twee granaten ontploften in de legerbarakken in de buurt van waar Abhisit zich ophoudt. Zaterdag zouden acht mensen gewond zijn geraakt bij explosies. (AP)

Bekijk de onderhandelingen via nrcnext.nl/links

Polen kiest nieuwe presidentskandidaat

Warschau. Bronislaw Komorowski, de Poolse parlementsvoorzitter, heeft zaterdag de voorverkiezingen gewonnen in de race om het presidentschap. Komorowski kreeg 68,5 procent van de stemmen. Daarmee is hij nu de officiële kandidaat van regeringspartij Burgerplatform (PO). Volgens nieuwe peilingen zal Komorowski (57), een oud-dissident, de presidentsverkiezingen in het najaar vrijwel zeker winnen, zowel in de eerste als in de tweede ronde. Zijn meest waarschijnlijke tegenstander is de huidige president Lech Kaczynski, hoewel die nog niet heeft aangegeven of hij opnieuw verkiesbaar is. De termijn van Kaczynski loopt af op 23 december. Burgerplatform besloot tot het houden van voorverkiezingen, de eerste in Polen, nadat premier Donald Tusk in januari aangaf niet te willen meedoen aan de presidentsverkiezingen. Tusk wil zich richten op de parlementaire verkiezingen, volgend jaar, en opnieuw premier worden. (AP, Reuters)