Handjeplak

Terwijl de Erasmusbrug in geel licht werd gezet, keek burgemeester Ahmed Aboutaleb tevreden toe aan de reling van de aankomsthal van de Holland Amerika Lijn. Over 100 dagen komt de Tour de France in Rotterdam.

Op dezelfde avond – tijdens Le Diner Maillot Jaune – stonden oud-Tourwinnaars Bernard Hinault en Joop Zoetemelk gemoedelijk naast elkaar. De Fransman en de Hollander waren zelfs met dezelfde trein vanuit Parijs gekomen. Ooit bevochten de wielrenners elkaar in de bergen, nu restte alleen nog de gulle lach. Rivaliteit stopt na de meet.

De eerste wielerhooligan moet nog geboren worden.

Een dag later nam Aboutaleb het besluit om Ajaxsupporters toe te laten in de Kuip tijdens de KNVB-bekerfinale. Moedig. Interessant. Spannend. Tijdens de competitie waren de fans van de vijand niet welkom in de stadions.

Onlangs sprak ik Leo Beenhakker over de rivaliserende supporters van beide clubs. Hij kon er met zijn pet niet bij. Hij zat bij talloze spannende wedstrijden aan de kant. „In mijn tijd in Mexico was het Aztekenstadion bij dit soort wedstrijden mudjevol. Bijna 100.000 man; de helft van de ene, de helft van de andere club. Geweldige sfeer, nooit toestanden.”

Volgens plan zijn 12.000 Ajaxsupporters welkom, tegenover 12.000 Feyenoordfans. Er wordt gesuggereerd de rest van de kaarten niet te verkopen. Ik hoorde al de opmerking om de resterende plekken netjes te verdelen onder beschikbare leden van de militaire eenheid. Ik wil die foto nu al uitvergroot in mijn kamer.

De Ajaxfans hebben zin in de wedstrijd tegen hun aartsrivaal: ‘Aboutaleb, joden komen eraan’, lieten ze al tijdens de halve finale weten. De joden komen eraan. Als variant op de gevreesde Russen van weleer. Een koude oorlog in een hete Kuip.

Beide supportersverenigingen hebben verrukt gereageerd op het besluit van de burgemeester van Rotterdam. Het spandoek ‘Klassieker vermoord’ mag in de fik. Wanneer legt de scheidsrechter de wedstrijd stil? Als hij wordt toegezongen ‘een vriend van de joden’ te zijn, of als ‘zijn moeder een hoer is’?

Soms fantaseer ik hoe het zou zijn als Feyenoord- en Ajaxspelers de kleine mascottekindjes in de catacomben achterlaten en bij wijze van vredespijp zelf hand in hand het veld opgaan. Makaay handjeplak met Stekelenburg. Suarez die de zachte wang van directe tegenstander Bahia streelt. De homofobe hooligans in de Kuip zullen met hun ogen knipperen bij zo’n lieflijke benadering.

Eric van Dorp is voorzitter van de Feyenoordsupporters. Hij is blij met het lef van zijn burgemeester omdat voetballand Nederland anders een „modderfiguur” slaat. En over de supporters: „Ik beschouw 99 procent van de supporters als heel normale mensen.” Ik ook. Maar wat te doen met die 1 procent die abnormaal is?

Ik schets het beste, lees meest kalme scenario: Feyenoord verslaat in de laatste competitiewedstrijd FC Twente, waardoor Ajax kampioen wordt. Je moet tegenwoordig enorm oppassen Duitse termen van weleer op te poetsen, maar het zou een Wiedergutmachung van jewelste zijn als Ajax daarna de bekerwinst aan Feyenoord laat.

Ajax met de kampioensschaal en Feyenoord met de beker, gezamenlijk door de Kuip, onder het applaus van de grootste fans en boegeroep van de grootste haters. Dat zou nog eens een absurde stap voorwaarts zijn.

Of willen die inhalige gasten uit Hoofddorp per se de dubbel. Tja, dan vraag je om moeilijkheden.

Wilfried de Jong

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In zijn column van gisteren (pag. 10) suggereert Wilfried de Jong dat Feyenoord de laatste competitiewedstrijd speelt tegen FC Twente, maar dat is het een na laatste competitieduel. Na de bekerfinale is er nog een speelronde.

    • Wilfried de Jong