Gal en Totilas winnen wereldbeker dressuur

Edward Gal en zijn hengst Totilas hebben zaterdag de wereldbeker dressuur op hun naam geschreven. Zoals verwacht was de combinatie bij Indoor Brabant veruit de beste van een sterk deelnemersveld. De jury waardeerde hun optreden bij de kür op muziek met een score van 89,80 procent. Adelinde Cornelissen en Parzival werden met 82,850 tweede. Imke Schellekens-Bartels en Sunrise eindigden op de derde plaats.

Met het winnen van de wereldbeker zet Gal een mooie succesreeks voort. Vorig jaar behaalde hij topscores bij het CHIO in Rotterdam, Jumping Amsterdam, het Nederlands kampioenschap outdoor en de wereldbekerwedstrijd in Londen. Hoogtepunt was het Europees kampioenschap in Windsor, waar Gal en Totilas met een wereldrecord de titel wonnen – om dat record enkele maanden later zelf weer te verbreken. Bijna vanzelfsprekend lijkt het dat de combinatie het concours wint waar zij aan de start verschijnt.

En toch liep het in Den Bosch niet van een leien dakje. Donderdag bleven Cornelissen en Parzival de combinatie bij de Grand Prix met een klein verschil voor, waarna Gal naar eigen zeggen een slapeloze nacht had. „De rit op donderdag was er één die voor mijn gevoel bol stond van crisismanagement”, keek Gal zaterdag terug. „Er kwam gedurende de proef steeds meer spanning, waardoor we foutje op foutje stapelden. De rit van vandaag was daarmee vergeleken een makkie.”

Gal volgde Isabell Werth op als winnaar van de wereldbeker. De vijfvoudig olympisch kampioene – die onlangs voor het eerst moeder werd – eindigde met Warum Nicht net naast het podium. „Te veel Nederlanders voor me”, lachte de Duitse amazone, die jarenlang de internationale dressuurwereld domineerde samen met rivale Anky van Grunsven. „Ik zal nog harder moeten vechten om dichterbij te komen.”

Van Grunsven ontbrak in het deelnemersveld. De amazone uit Erp was als nummer vier van de ranglijst tot toekijken veroordeeld, omdat Nederland recht had op maar drie startplaatsen. De drievoudig olympisch kampioene hoopt zich bij de Wereldruiterspelen later dit jaar in Kentucky voor twee onderdelen te plaatsen: reining en dressuur.

Rolf-Göran Bengtsson heeft gisteren de wereldbekerwedstrijd springen gewonnen. De Zweed was met zijn paard Casall la Silla de beste in de barrage. Piet Raijmakers junior eindigde als vijfde. Op de dag dat zijn vader Piet afscheid nam van de actieve sport, was hij daarmee de beste Nederlander in Den Bosch.