De allerlaatste Feyenoord-Ajax

De nasleep van de twee weken geleden gespeelde en voortijdig afgebroken bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax is nog niet ten einde, maar duidelijk is dat de gevolgen voor de voetbalsport desastreus zijn.

De rellen die rond deze wedstrijd op 25 april uitbraken, waarbij 1.237 ‘supporters’ werden gearresteerd, 4 doden vielen en zeker 90 gewonden, zijn de doodsteek voor deze ‘klassieker’.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft besloten dat Feyenoord-Ajax niet meer in deze stad mag worden gespeeld, omdat de openbare orde rond dit evenement niet te handhaven is en het bovendien een veel te grote aanslag doet op beschikbare politiecapaciteit en andere middelen. De waarnemend burgemeester van Amsterdam, Asscher, heeft dit voorbeeld gevolgd. Ook Ajax-Feyenoord is voortaan verboden.

De KNVB, die al eerder had besloten dat beide clubs volgend seizoen niet aan het bekertoernooi mogen meedoen, heeft nu zowel Ajax als Feyenoord voor de komend competitie vast drie winstpunten gegeven, alsof ze beide een keer de wedstrijd zouden hebben gewonnen. Daartegen hebben andere clubs, onder meer PSV, geprotesteerd. Zij vinden twee punten voor Ajax en Feyenoord voldoende,volgens een redenering die als ‘Cruijffiaans’ is aangemerkt: als je niet speelt, kun je ook niet scoren en blijft het dus beide malen 0-0.

Ernstiger voor Feyenoord en Ajax is dat de UEFA beide clubs als gevolg van de rellen voor onbepaalde tijd van deelname aan Europees voetbal heeft uitgesloten.

Niet alleen zijn Ajax en Feyenoord door het vervallen van hun onderlinge wedstrijden genoopt de prijzen voor de seizoenkaarten te verlagen, ook missen zij voor jaren inkomsten uit internationale wedstrijden. Sponsors zijn afgehaakt, de tv-gelden verlaagd, het aandeel Ajax op de beurs is gekelderd en Feyenoord, dat jarenlang lening op lening stapelde, kan nu bij geen enkele bank meer terecht.

Voor het voortbestaan van beide clubs wordt gevreesd.

john kroon

    • John Kroon