'Dat scanapparaat heb ik weggegeven'

Bas Verwijlen (26) verloor zaterdag in Duitsland de finale van het ‘Wimbledon voor schermers’ .

Pas twee dagen na de verloren wereldbekerfinale in het Duitse Heidenheim overheerst bij degenschermer Bas Verwijlen (26) een gevoel van tevredenheid. Ondanks het verlies speelde de schermer uit de Defensie Topsportselectie goed en zal hij stijgen op de wereldranglijst.

Gefeliciteerd. Of baalt u nog?

Bas Verwijlen: „Aanvankelijk baalde ik. Als topsporter wil je altijd een finale winnen. Maar ik kreeg na afloop veel felicitaties en besefte op dat moment, dat ik wel degelijk een topprestatie heb geleverd. Ik krijg veel punten voor de wereldranglijst en verwacht straks ongeveer zestiende te staan. Als prijs kreeg ik een medaille en een scanapparaat van een grote supermarktketen. Die heb ik meteen weggegeven aan een vriend. Bij schermen zijn geen grote geldprijzen te winnen.”

Hoe kijkt u terug op het toernooi?

„Alles lukte tijdens dit toernooi en ook in de finale ging het best goed. Ik was dichtbij de winst en heb een paar keer gedacht dat ik de Rus Pavel Soechov ging pakken. Ik kwam voor, maar op 12-12 verloor ik mijn evenwicht en kwam ik achter. Dat was het keerpunt. Ik heb ’s avonds in bed nog liggen nadenken wat ik fout heb gedaan, maar ik vind niet dat ik mezelf iets kan verwijten.”

Hoe ziet uw toekomst er uit?

„Mijn contract bij Defensie loopt af in februari 2011 en sportkoepel NOC*NSF heeft de subsidies aan het schermen opgeschort. Er is dus sprake van een vervelende situatie. Daar kun je moeilijk tegen protesteren, so be it. We moeten als schermers nu laten zien dat we bij de top horen. Ik ben op zoek naar een nieuwe werkgever en sponsors, want ik wil in ieder geval door tot en met de Olympische Spelen van 2016. Dat moet lukken. Nu ga ik komende maand eerst naar het WK voor militairen in Venezuela.”

    • Daan Heijink