CO2 -opslag Barendrecht opnieuw ter discussie 2

De twee voormalige gasvelden onder Barendrecht zijn „technisch-geologisch gezien” ongeschikt om er CO2 in op te slaan. Dat stelt een geoloog op basis van onderzoek dat in opdracht van minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) werd geschreven maar nooit is gepubliceerd. In een uitzending van het televisieprogramma Zembla werd gisteren melding gemaakt van het onderzoek. GroenLinks-Kamerlid Vendrik wil een spoeddebat over de kwestie.

De Tweede Kamer ging in november vorig jaar akkoord met de omstreden proef zonder van het rapport kennis te hebben kunnen nemen. Het onderzoek werd verricht door geoloog Van der Gaag, directeur van ingenieursbureau Holland Innovation Team, dat via de Universiteit Utrecht de opdracht van Van der Hoeven kreeg om een nieuw „toetsingskader” ter maken voor het opslaan van CO2.

Op het onderzoek is volgens Van der Gaag „vier tot vijf maanden” commentaar geleverd, tot hij het twee weken geleden uiteindelijk met weglating van grote gedeelten en aanpassingen heeft ingeleverd.

Een woordvoerder van Shell ontkent dat het gasveld ongeschikt zou zijn. „De enige locaties die voldeden aan de criteria die de overheid stelde voor de opslag van CO2, zijn de twee gasvelden in Barendrecht.”