CDA: aftrek intact en straffen hoger

Het CDA wil de hypotheekrenteaftrek en studiefinanciering intact laten, de maximum tijdelijk straf verhogen van 30 naar 40 jaar en coffeeshops niet meer gedogen.

Dat zijn enkele punten uit het conceptverkiezingsprogramma van het CDA dat aan het einde van de dag zou worden gepresenteerd. Volgens bronnen bij het CDA wil de programmacommissie niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek zoals PvdA, GroenLinks, SP en D66 wel willen. In CDA-kringen is de afgelopen jaren wel gepleit om de renteaftrek te beperken door een vlaktaks in te vieren. Bij een vlaktaks zouden de huidige belastingschijven verdwijnen en één uniform belastingtarief worden ingevoerd. Maar dit komt uiteindelijk niet in het verkiezingsprogramma.

Hoe het CDA de komende jaren circa 35 miljard euro wil bezuinigen, wordt later vandaag bekend. Het CDA wil het onderwijs in belangrijke mate van bezuinigen vrijwaren, los van maatregelen die de efficiency bevorderen. Er zouden honderden miljoen extra naar het mbo moeten.

Op het gebied van veiligheid en criminaliteit wil het CDA enkele harde maatregelen nemen. De partij wil het gat tussen de maximum tijdelijke celstraf van 30 jaar en levenslang verkleinen, door de eerste categorie te verhogen naar 40 jaar. In 2006 is deze straf al verhoogd van 20 naar 30 jaar. Ernstige zedendelicten hebben nu een verjaringstermijn van 20 jaar. Het CDA wil die afschaffen, net als de VVD en PvdA. Ook bepleit het CDA-programma strafdienstplicht voor criminele jongeren. Die moet het gat opvullen tussen cel- en taakstraffen. Deze laatste zijn vaak te licht, vindt het CDA. Het programma wordt op het congres van 24 april vastgesteld.