Buien en wind

De komende week gaat er geen dag voorbij zonder buien. Vandaag en morgen is het relatief zacht, woensdag en donderdag worden koelere dagen met maxima rond 8 à 9 graden. Bovendien waait er dan een stevige wind en kunnen tijdens buien flinke windstoten voorkomen.

Oorzaak van het wisselvallige weer zijn depressies boven de Britse eilanden. De fronten die daaromheen draaiende trekken in rap tempo van zuidwest naar noordoost met regen of buien, lokaal zelfs met hagel of onweer. Tussendoor komen slechts korte droge perioden voor met een paar spaarzame opklaringen.

Vanavond en vannacht neemt de buiigheid vanuit het zuidwesten toe. Onder de bewolking blijft het zacht met minima tussen 7 en 10 graden.

Tegen het eind van de nacht en morgenochtend trekken de meeste buien naar het noordoosten weg en volgen tijdelijk een paar opklaringen. In de loop van de middag trekken nieuwe buien vanuit het zuidwesten over het land, lokaal met hagel of onweer.

Tussen de buien door wordt het 11 tot 15 graden bij zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en zuidwest. Een einde aan deze wisselvallige periode is niet in zicht. Ook tijdens het volgend weekeinde en begin volgende week blijft het nat.

Vrijdag lijkt de droogste dag van de week te worden.