Boeken kort

Christiaan Weijts krijgt Gerard Walschapprijs

Christiaan Weijts, onder andere columnist van nrc.next, krijgt de Literatuurprijs Gerard Walschap 2009 (7.500 euro) voor zijn roman Via Cappello 23. Er waren zeven andere boeken genomineerd. De jury oordeelde: „Een werk dat de problemen van deze tijd niet schuwt en dat in een eigentijds taalgebruik een wereld schetst waarin het vaak moeilijk leven is. Een knap verhaal, vernuftig geconstrueerd en knap geschreven.” Andere genomineerden waren onder andere Gouden Uilwinnaar 2008 Marc Reugebrink en de Vlamingen Annelies Verbeke en Jeroen Olyslaegers. De Walschapprijs is in 1999 opgezet om ‘waardevol werk van hoofdzakelijk jonge auteurs in het licht te stellen’. Weijts was met zijn debuutroman Art. 285b ook al genomineerd De prijs wordt 23 april uitgereikt.

Handwerkboek heeft vreemdste titel

Elk jaar wordt de Diagram Prize uitgereikt voor de vreemdste boektitel ter wereld. Dit jaar is de prijs gegaan naar Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes van Dr. Daina Taimina. In februari was de shortlist door The Bookseller vrijgegeven, waarna het woord was aan het publiek. 42 procent van de stemmen ging naar het boek van Taimina. Daardoor vielen genomineerden als What Kind of Bean is this Chihuahua?, Collectible Spoons of the Third Reich, Afterthoughts of a Worm Hunter, Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots en The Changing World of Inflammatory Bowel Disease buiten de boot. Recent verscheen overigens een boek over boeken met de vreemdste boektitels, met alle winnaars van de Diagram Prize, Do-It-Yourself Brain Surgery and Other Implausibly Titled Books, door Joel Rickett.

Eerste druk Orwell is 95.000 euro waard

Op een veiling in Engelse plaatsje Lewes heeft een eerste druk van Down and out in Paris and London (1932) van George Orwell 86.000 pond (95.000 euro) gehaald. De verkoopprijs overtrof daarmee spectaculair de verwachtingen. De semi-autobiografische novelle van Orwell – in goede staat én met opdracht – werd geschat op minder dan vijfduizend euro. Orwell schreef een opdracht aan zijn literair agent Leonard Moore die luidde: ‘With the author’s kind regards, to Mr LP Moore without whose kind assistance this book would never have been published’.

Zeg dan meteen: voor Vlamingen only

Belangenorganisaties van de Vlaamse boekenbranche zijn verontwaardigd over het label dat boeken van Vlaamse uitgeverijen hebben meegekregen in de Titelbank, de database waarin alle boeken die in Nederland en Vlaanderen worden uitgegeven zijn opgenomen. Uitgevers en boekhandelaren ontlenen verkoopinformatie aan de Titelbank. Dat ook alle Vlaamse boeken in de database te vinden zijn, is een relatief recente ontwikkeling. Maar helemaal soepel verloopt de integratie niet, nu blijkt dat boeken van Vlaamse uitgeverijen een eigen label hebben meegekregen: ‘Nederlands; Vlaams’. Vlaamse belangenorganisaties (verzameld in boek.be) vrezen dat Nederlandse boekhandelaars bij het lezen van deze aanduiding „sowieso geen Vlaamse boeken bestellen, want die zijn immers te specifiek Vlaams voor de Nederlandse markt,” aldus directeur Geert Joris in het Vlaamse tijdschrift Knack. Er is door de Belgen nogal wat betaald om hun boeken ook in Titelbank vermeld te krijgen, „nu krijgen ze daar dus een quasi-uitsluiting van de Nederlandse markt voor het Vlaamse boek voor in de plaats,” aldus Frank Hellemans, eveneens in Knack.

Zie ook: nrcboeken.nl en depapierenman.be