Ajax maakt geen fouten in strijd om landstitel

Ajax heeft gisteren geen steken laten vallen in de strijd om het kampioenschap. De ploeg van trainer Martin Jol versloeg FC Groningen op eigen veld met 3-0. De nummer twee van de eredivisie had ruim een uur lang problemen met het dapper strijdende Groningen, maar twee rake kopballen van Jan Vertonghen en een fraaie treffer van Siem de Jong waren genoeg voor de negende competitiezege op rij.

Jol zag zijn ploeg lang worstelen met de bezoekers en haalde pas opgelucht adem nadat Siem de Jong in de 67ste minuut voor een veilige marge had gezorgd: 2-0. „Groningen is een lastige tegenstander. Ze hadden in de eerste helft ook kunnen scoren. Maar het gaat me te ver dat er meer voor die ploeg in had gezeten. Wij hadden zelf veel vaker dan driemaal kunnen scoren”, verklaarde Jol.

Vooral topscorer Luis Suarez miste gisteren veel kansen. „Hij was af en toe onrustig”, vond Jol, die de Servische spits Marko Pantelic op de bank hield en de voorkeur gaf aan Dennis Rommedahl. „Hij heeft het in de uitwedstrijd tegen Groningen goed gedaan en haalde de laatste wedstrijden als invaller een hoog rendement. Ik ben heel tevreden over hem.”

Trainer Ron Jans van Groningen treurde om de twee gemiste kansen van Tim Matavz in de eerste helft. De spits liet Vertonghen bovendien twee keer raak koppen. „We hebben het Ajax moeilijk gemaakt. Maar als je tegen Ajax achter komt, heb je een groot probleem. In de tweede helft zijn we uiteindelijk murw gespeeld.”

Bij Groningen speelde Daley Blind, gehuurd van Ajax, een redelijke wedstrijd. De zoon van oud-speler Danny Blind keert aan het einde van het seizoen terug bij Ajax. Dat zei Jol gisteren na de wedstrijd. „Het is niet de bedoeling dat we spelers jaren blijven verhuren”, aldus Jol. „Blind heeft longen als een paard en blijft maar gaan. Hij is bovendien een goede voetballer. Ik zou hem alleen niet als rechtsback laten spelen.” (ANP)