Waarom lust ik geen spruitjes?

Mijn broertje lust wel spruitjes, maar ik vind ze vies. Waarom is mijn smaak anders? Dat vraagt Femke (8 jaar).

Ja, smaken verschillen. Soms komt het doordat je niet gewend bent aan een smaak. Of het ligt gewoon aan je tong, en aan je neus. Daarin komen de geurstoffen terecht die omhoog stijgen als je op een hap eten kauwt. In je neus stromen ze langs geurknopjes die op een kluitje bij elkaar zitten. Elk knopje is goed in het herkennen van een of een paar geuren. Als zo’n geur langskomt, gaat er als het ware een belletje in je hoofd rinkelen: Munt!, Anijs!, Gras!

Je tong legt daar een ‘ondergrond’ onder van ‘zoet’, ‘zout’, ‘zuur’ en ‘bitter’. Dat zijn de smaken die de smaakknopjes op je tong herkennen. Misschien herkennen ze nog een smaak, umami, maar die is moeilijk te omschrijven. Bij sommige mensen zijn de knopjes voor ‘bitter’ veel gevoeliger dan bij anderen. Als zij spruitjes eten gaan ze griezelen. Vooral kinderen want die hebben meer smaakknopjes dan grote mensen. MvdH