'Verkoop Smit aan Boskalis rond'

Een grote meerderheid van de aandeelhouders van het sleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale stemt in met de verkoop aan baggeraar Boskalis. Gisteren liep de termijn af waarin minstens driekwart van de aandelen moest aangemeld worden om de fusie te laten doorgaan. Uiteindelijk verklaarde circa 90 procent zich akkoord met de overname.

Dat meldt een bron die nauw bij de transactie betrokken is. Boskalis zelf wou het nieuws nog niet bevestigen. „Maandag vóór beurstijd doen we hierover een mededeling”, aldus een woordvoerder. Het bedrijf erkende wel dat grote investeerders zoals Fairplay Schelde, dat een belang van 10 procent in Smit bezit, eerder deze week al hun aandelen hadden aangemeld.

Tegen de acquisitie was de afgelopen weken verzet gerezen van beleggers die het bod van Boskalis op Smit – 60 euro per aandeel, exclusief een dividend van 2,75 euro – te laag vonden. Churchill Capital, een investeringsfonds uit Monaco dat 7,2 procent van de maritieme dienstverlener bezit, liet in een open brief zijn afkeuring blijken. Ook de financiële groep Van Herk, goed voor 2,8 procent, vond dat de aandelen van Smit veel meer waard waren.

Ook in de raad van commissarissen van Smit was er onenigheid over de deal. Twee van de vijf leden stemden begin dit jaar tegen: één van beide, Willem Cordia, nam als gevolg hiervan ontslag.

Boskalis aast al sinds februari 2008 op het bedrijf. Eerst werd een bod van 300 miljoen euro uitgebracht op de terminaldivisie van Smit, maar dat werd door de Rotterdamse maritieme dienstverlener afgewezen.

Daarna werd een volledig overnamebod van 62,50 euro afgeketst. Bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis kon echter in alle stilte een belang van 20 procent opbouwen in Smit. Vorig jaar kreeg hij de steun van de investeerders Janivo en Delta Lloyd, samen goed voor 16 procent van Smit, en daardoor was verdere toenadering tussen beide concerns onvermijdelijk geworden.

Door het grote succes waarmee de aandelen gisteren zijn aangemeld zal het 170 jaar oude Smit nu zo goed als zeker van de beurs verdwijnen. Met de acquisitie van Smit hoopt baggeraar Boskalis zijn winstmarge op te krikken en zich meer toe te spitsen op maritieme totaalprojecten.

Beide bedrijven tekenden een driejarig protocol dat garanties bevat om de identiteit van Smit te behouden. De nieuwe fusiegroep zal 14.000 werknemers tellen op een omzet van 2,5 miljard euro. Topman Ben Vree van Smit treedt toe tot de raad van bestuur van Boskalis.

Smit Internationale maakte begin deze maand zijn jaarcijfers 2009 bekend. De omzet daalde met 15 procent tot 595 miljoen euro. Het concern boekte wel een hoger bedrijfsresultaat: 179 miljoen euro, 3 miljoen hoger dan in het recordjaar 2008.

    • Piet Depuydt