Toch bonus bij ABN

ABN Amro lijdt verlies, maar de financieel directeur krijgt een bonus.

David Cole krijgt over 2009 een bonus van 875.000 euro. Hij is de enige bestuurder die een bonus krijgt. Dit blijkt uit het jaarverslag van de bank dat gisteren werd gepubliceerd.

Dit is vreemd omdat er strenge eisen zijn geformuleerd voor de bonussen bij de genationaliseerde bank. Bestuurders krijgen alleen een extraatje als zij hun doelstellingen halen. ABN Amro leed in 2009 een verlies van 117 miljoen euro. Niet een resultaat dat aan de verwachtingen voldoet.

Dat Cole, die per 1 april vertrekt, toch een bonus krijgt komt omdat hij helemaal niet werkt voor de staatsbank ABN Amro. Deze ontstaat pas op 1 april als de juridische splitsing een feit is van de holding waarin de bank werd ondergebracht na de overname in 2007.

Cole was tot vorig jaar directeur-generaal van de ‘oude’ ABN Amro en heeft destijds bedongen dat zijn beloningspakket, in afgeslankte vorm, meeging naar zijn nieuwe functie.