selectie

Over de liefde tussen Victoria en prins Albert. BBC 2, 18.30u. 1854: Queen Victoria and Prince Albert in a re-enactment of their marriage ceremony. Prince Albert is in military uniform and is wearing his medals. Foto: BBC

documentaire

Victoria: a royal love story. De Britse koningin Victoria en haar Belgische echtgenoot prins Albert waren, tot zijn dood op slechts tweeënveertigjarige leeftijd in 1861, dolverliefd op elkaar. Naar aanleiding van een binnenkort te openen tentoonstelling van de geschenken waarmee de echtelieden elkaar overlaadden doet Fiona Bruce verslag van hun liefde en praat daarvoor onder meer met prins Charles.BBC 2, 18.30-19.30u.

cultuur

De Mattheüs masterclass. Serie programma’s waarin zes Nederlandse sterren die nimmer klassiek hebben gezongen door bariton Maarten Koningsbergen worden klaargestoomd voor een uitvoering van de Mattheüs Passion. In deze aflevering zijn Ellen ten Damme en Henk Westbroek aan de beurt.Ned.2, 19.00-19.35u.

Bayreuth: Götterdämmerung. Naar aanleiding van het overlijden van Wolfgang Wagner een documentaire over heden, verleden en toekomst van de ‘Wagnerfabriek’, het Festspielhaus in Bayreuth. Met opnamen van orkestrepetities onder leiding van onder anderen Christian Thielemann en Katharina Wagner. Ook historisch filmmateriaal, waaronder privéfilms, en delen uit de tv-uitzendingen die sinds de jaren 70 werden gemaakt. Arte, 21.05-22.40u.

Kings of Leon. Registratie van een concert van de Amerikaanse rockband. Ned.3, 0.25-0.55u.

sport

Formule 1: GP Australië. Verslag van de vanochtend vroeg gereden kwalificatie op circuit Albert Park in Melbourne.BBC 1, 14.00-15.15u.

Wielrennen: E3 Prijs Vlaanderen en WK Baan. Rechtstreeks verslag van deze semiklassieker. Aansluitend verslag van het WK baanwielrennen in Kopenhagen.Eén, 14.30-17.55u.

radio

Zaterdagmatinee -live. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Kazushi Ono en Leonidas Kavakos, viool. Muziek van Rudolf Escher, Bart Visman en Claude Debussy. Radio 4, 14.15-17.00u.

Pianistenuur: Clara Haskil. Eerste deel van drieluik. Werken van Bach (Toccata BWV 914), Beethoven (Pianoconcert nr.3) en Schumann (Abegg-Variationen op.1). Radio 4, 17.02-18.00u.