Ronald de Boer

Dutch former soccer player Ronald de Boer is pictured during the pro-am event as the Qatar Masters golf tournament gets underway at the plush Doha Golf Club on January 27, 2010. The 2.5million dollars tournament opens in the Qatari capital on January 28 with a virtual who's who of European golf present for the second stop on the "Gulf Swing" before heading to Dubai for the Desert Classic next week. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR AFP

Twee jaar geleden stopte 67-voudig international Ronald de Boer (39) met profvoetbal. Hij speelde op dat moment bij Al-Shamal in Qatar. De oud-Ajacied besloot na een nekhernia zijn contract in te leveren. De tweelingbroer van assistent-bondscoach Frank de Boer werkt nog steeds in Qatar.

Wat doen jullie daar eigenlijk nog in de woestijn?

„Mijn vrouw en ik wilden dat onze kinderen hier de American School bezochten. Wij dachten: wat heeft Nederland ons te bieden? Niet veel. Het leven is hier fantastisch. Criminaliteit bestaat niet. Ik hoef mijn huis en auto nooit af te sluiten.”

Maar de verzengende hitte...

„Kinderen kunnen acht maanden per jaar buiten spelen. Als het echt te heet wordt gaan we op vakantie naar Nederland.”

Wat doet u zoal?

„Ik werk als commentator voor de tv-zenders Al Jazeera en Al Kass. Ik ga misschien Co Adriaanse assisteren bij het Olympisch elftal van Qatar. Tevens ben ik ambassadeur van Qatar voor de kandidatuur van de WK-organisatie van 2018.”

Vertel eens wat over die WK-bid?

„Geld speelt hier geen rol. Als er stadions voor 400.000 mensen moeten worden gebouwd, dan gebeurt dat. Het is de bedoeling dat de accommodaties ook weer kunnen worden afgebroken en opnieuw opgebouwd in arme landen.”

Zien we jou ook nog terug als trainer?

„Nu bevalt me dit leven heel goed. Maar zeg nooit nooit. Ik zie aan mijn broer dat je niet in een korte tijd aan de top staat.”

    • Erik Oudshoorn