Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

PVV praat niet meer mee over Haagse coalitie

De PVV is uitgesloten van verdere gesprekken over de vorming van het college van B en W in Den Haag. Dat heeft informateur Boele Staal gisteravond per brief laten weten aan de fractievoorzitters in de Haagse gemeenteraad. Breekpunt is een hoofddoekjesverbod voor bezoekers en medewerkers van gemeentelijke of door de gemeente gesubsidieerde instellingen.

De PVV verlangt invoer van het verbod totdat de rechter dat ongedaan maakt. Staal stelde voor om het hoofddoekjesverbod te laten toetsen op juridische haalbaarheid, maar dat wilde de PVV niet. Daarmee „ontneemt” de PVV zich de mogelijkheid om deel te nemen aan het college, aldus Staal. Alle andere partijen in de Haagse raad zijn tegen een hoofddoekjesverbod.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen werd de PVV in Den Haag, naast Almere de enige stad waar de partij meedeed, na de PvdA de tweede partij. Na een eerste ronde verkennende gesprekken onder leiding van PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven sloot de PvdA de PVV uit als mogelijke coalitiepartner. Te snel, vond een meerderheid in de gemeenteraad. Vorige week werd voormalig commissaris van de koningin in Utrecht en Eerste Kamerlid van D66 Boele Staal benoemd als onafhankelijke informateur.

Afgelopen week voerde Staal meerdere gesprekken met alle partijen in de gemeenteraad. Gisteren volgden extra gesprekken met de vier grootste partijen. Volgens de informateur bestaan op de meeste onderwerpen grote verschillen tussen de diverse partijen, maar niet „op voorhand blokkades”. Maar de blokkades tussen de PVV en de overige partijen rond het onderwerp islamisering zijn niet te overbruggen, concludeert Staal.

Volgens PVV-fractieleider Sietse Fritsma heeft Staal „zich een partijdig informateur getoond. Door bewust de nadruk op het hoofddoekjesverbod te leggen ligt de zwartepiet nu bij de PVV.” Fritsma zegt dat de PvdA op terreinen als veiligheid en lastenverlichting „geen millimeter” is opgeschoven. „Maar daar lees ik in de brief niets over.” Fritsma vindt dat Staal „niet eerlijk” is geweest.

Staal doet de beschuldigingen bij monde van een woordvoerder af als „klinkklare onzin”. Volgens de gemeentewoordvoerder heeft de informateur vier uur met de PVV gesproken. „Daarin is alles uitgemolken. Maar een hoofddoekjesverbod gaat gewoon niet.