Politie van A'dam begeleidt Ajax-fans naar finale

Amsterdam zet een forse politiemacht in om ervoor te zorgen dat Ajax-supporters op een ordentelijke manier naar Rotterdam reizen voor de bekerfinale in de Kuip tegen Feyenoord op zondag 25 april. De aanhangers gaan per trein en krijgen gezelschap van de zogeheten voetbaleenheid van de politie. Dat maakte een woordvoerster van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher van Amsterdam gisteren bekend.

De Ajax-fans moeten in de hoofdstad al een controle ondergaan. Ze worden gefouilleerd en moeten hun kaartjes tonen. Die staan op naam en de politie controleert of de identiteit klopt. De zegsvrouw: „We stellen alles in het werk aan om de wedstrijd goed te laten verlopen.”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam besloot gisteren dat supporters van Ajax onder voorwaarden welkom zijn bij de bekerfinale. Als voorwaarde stelde hij dat de geplande aanvangstijd van zes uur ’s avonds wordt vervroegd. Daarnaast wil de burgemeester volgende week overleggen met de voetbalbond KNVB en beide clubs over het aantal supporters dat aanwezig mag zijn. „De politie moet aangeven hoeveel supporters zij kan managen”, aldus Aboutaleb. Normaal gesproken worden circa 15.000 kaarten aan elke club toegewezen, evenals 15.000 aan de KNVB.

Het besluit van Aboutaleb kwam er overigens na overleg met Asscher en de Rotterdamse politie en justitie. De KNVB werd gisteren op de hoogte gesteld.

De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam besloten vorig jaar dat competitieduels tussen Feyenoord en Ajax tot 2014 alleen mogen worden bijgewoond door fans van de thuisclub. Aboutaleb en de toenmalige Amsterdamse burgemeester Job Cohen namen die beslissing na eerdere schermutselingen en misdragingen rond duels van beide teams. Voor wedstrijden als de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal kan echter een uitzondering worden gemaakt. De bekerfinale wordt altijd in Rotterdam gespeeld. De Arena krijgt is jaarlijks het strijdperk om de Johan Cruijff Schaal.

Aboutaleb zei zijn besluit niet te hebben genomen vanwege commerciële belangen. „Dat interesseert mij geen biet. De afspraak gold alleen voor competitieduels tussen Feyenoord en Ajax. Het gaat voor mij om het sportieve belang, het gaat erom dat het een voetbalfeest is.”

Volgens de Rotterdamse burgemeester is de bekerfinale een mooie gelegenheid voor de supporters om te laten zien dat een beladen wedstrijd als Feyenoord-Ajax ook zonder schermutselingen kan verlopen. (ANP)