Perelman geeft om roem noch miljoen

Perelman toen hij nog reisde, in New York. foto frances roberts Grisha Pearlman (Gregory Perelman) solver of Poincare's Conjecture gives a lecture on his solution at NYU's Weaver Hall on April 25, 2003. (© Frances Roberts)

Niet iedereen heeft er begrip voor. Kan hij die prijs niet gewoon aannemen? Maar de geniale wiskundige Grigory Perelman wil geen lauwerkransen. Ook de sommen geld die daar meestal bij horen, laten hem koud.

Vier jaar geleden weigerde Perelman (43) de Fieldsmedaille, een van de hoogste wiskundige onderscheidingen, met 7.000 dollar eraan vast. Het ziet ernaar uit dat hij nu ook zal afzien van de miljoen dollar die de Amerikaanse Clay Foundation hem wil geven.

Perelman bewees het vermoeden van Poincaré, een van de zeven grote wiskundige problemen die bij de millenniumwisseling nog openstonden, en waarvoor de Clay Foundation zeven keer een miljoen heeft uitgeloofd.

De Russische krant Pravda schrijft dat de communistische partij in Petersburg, Perelmans woonplaats, vindt dat hij de prijs wel moet aannemen. De partij weet wel een bestemming: een centrum voor getalenteerde Russische wetenschappers. De BBC meldt dat liefdadigheidsorganisatie Warm Home uit Petersburg ook op de prijs aast.

Perelman zelf, die met zijn moeder in een armzalig appartementje woont, zwijgt. ‘Hou op met vragen over de prijs en het geld’, riep zijn moeder door de deur tegen de Pravda-verslaggever. Diens collega van de Britse Daily Mail werd wel door Perelman zelf te woord gestaan. ‘Ik heb alles wat ik wens’, zei deze, ook door de deur.

Vier jaar geleden gaf hij al aan: ‘Ik geef niet om geld of roem. [...] Ik ben zelfs helemaal niet zo succesvol in de wiskunde.’

    • Margriet van der Heijden