Op naar Naxos, vrij van taxos

Opluchting over Griekenland. Het vangnet is gespannen, het Internationaal Monetair Fonds helpt, maar krijgt niet te veel invloed in het gemeenschappelijke noodfonds. Ook eurolanden zelf springen bij als Griekenland niet meer kan lenen op de financiële markten. Ze kunnen individueel beslissen of ze daar wel of niet aan meedoen.

Blije regeringsleiders in Brussel. Zij kunnen de belastingbetaler beloven dat hij gerust kan zijn. Er gaat geen blanco cheque naar de verkwistende Grieken, zodat het populisme van parlementariërs thuis gesmoord kan worden. Met de nodige inventiviteit is er na weken gebakkelei een oplossing gevonden om een groot euroconflict te voorkomen.

Maar pogingen om nu eens echt op een creatieve wijze de Grieken te helpen, zijn er niet gedaan. Bijvoorbeeld om de Griekse economie aan te zwengelen zodat begrotingstekort en staatsschuld als percentage van het bruto binnenlands product afnemen. Dus niet door bezuinigingen, maar doordat het bbp groeit.

De methode kan simpel zijn: het verstrekken van een cheque, niet blanco, áán de belastingbetaler. Als hij zijn vakantie dit jaar in Griekenland boekt, mag hij die aftrekken van de belasting in eigen land. Als aanmoediging – leuker kun je een vakantie toch niet maken?

De Griekse economie wordt gemaakt of gebroken door het toerisme. Ongeveer eenvijfde van het bruto binnenlands product van 185 miljard euro wordt er verdiend. En een op de vijf Grieken werkt in hotels, restaurants en andere toeristische werkverschaffers.

Maar ook het toerisme heeft te leiden onder de crisis. Het aantal hotelboekingen daalde vorig jaar met 8 procent. De totale omzet uit toerisme daalde in 2009 met 9 procent. En dat scheelt veel belastinginkomsten, want touroperators betalen een tarief dat oploopt tot 85 procent over hun winst. Dalend bezoek betekent ook minder mensen aan het werk, een bijdrage aan de oplopende werkloosheid en stijgende uitkeringen.

Een kleine 15 miljoen Europeanen besteden jaarlijks een vakantie in Griekenland, ruim 90 procent van het totaal aantal bezoekers. Dat aantal zou hoger moeten zijn. Stel dat de inkomsten uit toerisme, normaal zo’n 37 miljard, met tien procent stijgen. Dan verdient Griekenland weer 3,7 miljard meer aan de andere Europeanen. Als de Grieken dat overdragen aan hun staat, is een groot deel van de door de regering van Papandreou aangekondigde bezuinigingen van 4,9 miljard weer goedgemaakt.

De Grieken zelf moeten dan één concessie doen. Een verbod op staken. Want anders boekt niemand dat ticket.

    • Daan van Lent