Onthoofd

Hoewel er in Nederland miljoenen kanaries moeten zijn, worden er bar weinig opgezet en bewaard. Zelfs zangkampioenen verdwijnen na overlijden in de vuilnisbak. Het viel niet mee om beroemde exemplaren voor ‘De Grote Kanarie Tentoonstelling’ te bemachtigen. Een kanshebber – de kanarie die een busongeluk veroorzaakte in Duitsland – overleefde het drama.

Anders was het met de kanarie die vorig jaar in het Friese Kollumerzwaag op mysterieuze wijze om het leven kwam. De eigenaar vond de zangvogel zonder kop in zijn afgesloten buitenkooi, deed aangifte bij de politie en vroor het ontzielde pietje in. Via een bericht in de Kollumer Courant haalde de onthoofde kanarie de landelijke media. Men sprak van een lugubere moord. Op mijn verzoek deed de kanarieliefhebber afstand van zijn dode kooivogel. De geelwitte kanarie heeft nu een welverdiende rustplaats in de expositie, naast (het kooitje van) de Sparta-Piet en de oudste opgezette Nederlandse kanarie, uit 1857.

Bij het prepareren wezen flinke bloeduitstortingen uit dat het kopje met grof geweld van de romp was gescheiden. Het werk van mensenhanden of een roofdier? Kom kijken naar ‘De Grote Kanarie Tentoonstelling’ in Rotterdam.

    • Kees Moeliker