Nodig moslims juist liever uit tot herbezinning

Hirsi Ali meent dat immigranten hun islamitische, politieke en sociale waarden moeten loslaten om volwaardige burgers te worden (Opinie & Debat, 20 maart). In voorgaande jaren hebben personen als Hirsi Ali en Wilders, maar ook veel moslims, van de islam een karikatuur gemaakt. Daarin staan niet de ethische grondbeginselen centraal, maar een versteende vertaling daarvan. Waarden vragen per definitie om vertaling naar de actuele context waarin men leeft. In plaats van op te roepen om islamitische waarden los te laten, lijkt het mij daarom zinniger om moslims uit te nodigen tot herbezinning. Wat betekenen rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en mededogen in een samenleving die wordt gekenmerkt door religieuze, etnische, maatschappelijke, politieke of seksuele diversiteit? Welke toepassing past daarbij? Het antwoord lijkt te vaak dat de vertaling en toepassing van ruim 1.400 jaar geleden, ook nu nog accuraat zijn. Door het ontkennen van de sterk veranderde omstandigheden sindsdien, kunnen de morele waarden waar moslims terecht trots op zijn, in deze tijd alsnog instrumenten van separatie, onderdrukking en stilstand worden.

Toenemende mobiliteit en confrontatie met diversiteit vragen om het creëren van maximale ruimte voor (zelf)reflectie over de betekenis en toepassing van waarden. Voor een goed verstaander is voor een moderne samenleving uiteindelijk niet de islam, het christendom, of het atheïsme het doel, maar het bieden van ruimte aan ieders zoektocht naar schoonheid, vrijheid, zuiverheid en liefde.

Hirsi Ali lijkt zich dit nog altijd niet te realiseren.

Ceylan Pektas-Weber

Adviseur en publicist op het terrein van emancipatie en islam, Utrecht

    • Ceylan Pektas-Weber
    • Publicist op het Terrein van Emancipatie