Musicus Najafian kan niet terug naar Iran

De Iraanse muzikant Shervin Najafian, als hoofdrolspeler van de film No One Knows About Persian Cats te gast op het donderdag geopende Amnesty International Film Festival Movies that Matter, kan voorlopig niet terug naar zijn land. Najafian hoorde na zijn aankomst in Nederland dat de politie een inval in zijn huis heeft gedaan en zijn harddisks en liedjes in beslag heeft genomen.

De Koerdische regisseur van de film, Bahman Ghobadi (1969), adviseerde hem voorlopig niet naar Iran terug te keren. Zelf werd Ghobadi ook vervolgd. No One Knows About Persian Cats werd zonder toestemming van de censor illegaal in de straten van Teheran opgenomen. In de gedramatiseerde documentaire is Najafian te zien als muziekleraar die met door de oorlog getraumatiseerde kinderen werkt. Bij gebrek aan echte instrumenten leert hij ze luchtgitaar spelen. De film werd vertoond als openingsfilm van het festival, waarna Najafian een muzikaal optreden verzorgde.

De film is in Iran verboden omdat de getoonde popmuziek verboden is. Ook is het voor vrouwen niet toegestaan om solo of in een band met mannen op te treden. Nadat de film vorig jaar in Cannes zijn wereldpremière beleefde werd regisseur Ghobadi bij terugkomst in Teheran gearresteerd. Veel van de muzikanten in de film hebben inmiddels in het Westen asiel aangevraagd.

Ghobadi vergeleek zijn land tijdens de openingsavond met „een kind dat door een onderdrukker onder water wordt gehouden en vlak voordat het stikt een paar seconden adem mag halen”.

    • Dana Linssen