Kort nieuws Kunst

Debuut-cd Emerald breekt een record

HILVERSUM, 27 maart. De Nederlandse zangeres Caro Emerald schrijft popmuziekgeschiedenis met haar debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. De cd staat acht weken onafgebroken op nummer één in de album top 100. Volgens GfK, die de hitlijst samenstelt, wist nooit eerder een artiest die positie zo lang vast te houden met een debuutalbum. Caro Emerald (28) is bekend van de hits Back it Up en A Night Like This. (ANP)

Opera New York krijgt 30 miljoen

New York, 27 maart. De Metropolitan Opera in New York heeft van de 63-jarige miljardair Ann Ziff 30 miljoen dollar (20 miljoen euro) gekregen, de grootste privégift die de opera ooit kreeg. Volgens directeur Peter Gelb kwam het geld als geroepen, want de opera zit ernstig in geldnood. Dit jaar zou de Met, die 300 miljoen per jaar kost, sluiten met een tekort van 4 miljoen. Ann Ziff, weduwe van een tijdschriftenmagnaat en dochter van een sopraan, heeft geen voorwaarden aan de gift verbonden. Er hoeft niets naar haar vernoemd te worden. (NYT)

De Appel verlengt

Door onze kunstredactie

Den Haag, 27 maart. Omdat de voorstellingen van het ruim vijf uur durende stuk Tuin van Holland vrijwel zijn uitverkocht, heeft de Haagse Toneelgroep De Appel besloten na de zomervakantie door te spelen, tot in oktober.