Kort nieuws Economie

TNT krijgt ook belastingvoordeel in Duitsland

Hoofddorp, 27 maart. Post- en pakketbezorger TNT kan, evenals zijn branchegenoten, aanspraak maken op een ontheffing van de btw-afdracht in Duitsland. De Duitse Eerste Kamer, de Bundesrat, heeft met een wetswijziging daartoe ingestemd. Tot nu toe gold de ontheffing alleen voor Deutsche Post. Het btw-voordeel voor Deutsche Post ten opzichte van de concurrentie kon oplopen tot 500 miljoen euro. (ANP)

Cao voor personeel op golfbanen

Utrecht, 27 maart. De werknemers bij de golfbanen hebben een nieuwe cao. Per 1 april gaan de lonen omhoog met 0,75 procent en op 1 april volgend jaar nog eens met 1 procent. Nieuw aan de cao is vooral dat dit keer niet alleen de relatief kleine bond van golfleraren er de handtekening onder zet, maar ook CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten. De werkgevers wilden tot dusver loonsverhoging koppelen aan een beoordeling. Nu is daarnaast vastgelegd dat werknemers bij een goede of uitstekende beoordeling extra betaald krijgen. De cao geldt voor ongeveer 2.000 mensen. (ANP)

Fraudeverdenking advocaat Fortis

Brussel, 27 maart. De Belg Mischaël Modrikamen, die naam maakte als advocaat van de Fortisaandeelhouders, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en medeplichtigheid aan witwassen. Zijn raadsman heeft dat laten weten. De beschuldigingen hebben betrekking op gesjoemel rond het kledingbedrijf Donaldson, waarvan Modrikamen bestuurder was. De onderneming is inmiddels failliet. Modrikamen leidde vorig jaar het verzet van Fortisaandeelhouders tegen de verkoop van de Belgische poot van de bank aan het Franse BNP Paribas, die uiteindelijk toch doorging. (ANP)

Economie VS groeit minder hard

Washington, 27 maart. De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar iets minder sterk gegroeid dan tot dusver werd aangenomen. De economie groeide met 5,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt (ANP)