Kort nieuws Buitenland

Slovenië houdt referendum over grensdeal Kroatië

Ljubljana, 27 maart. De regering in Slovenië houdt een referendum over een grensconflict met buurland Kroatië. Slovenië wil toegang hebben tot internationale wateren en daarvoor moet Kroatië een deel van zijn territoriale wateren in de Adriatische Zee opgeven. Eerder werden de landen het eens over bindende internationale arbitrage. Deze week stemde het Constitutioneel Hof in Slovenië daarmee in. Maar op aandringen van de oppositie heeft de regering nu besloten het akkoord alsnog aan de bevolking voor te leggen. Volgens opiniepeilingen is 60 procent van de Slovenen voorstander van de deal. Maar de oppositie, die zich tegen het akkoord verzet, hoopt dat de bevolking zich in het referendum tegen de toenemend impopulaire regering keert. Een Sloveens ‘nee’ zou een belemmering vormen voor EU-lidmaatschap van Kroatië in 2012. (Reuters)

17 jaar cel voor opposant Rwanda

Kigali, 27 maart. Een Rwandese oppositieactivist is gisteren tot zeventien jaar cel veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de dood van acht mensen tijdens de genocide in 1994. Joseph Ntawangundi is een assistent van Victoire Ingabire, de Rwandese oppositieleidster die in januari, na zestien jaar in Nederland, terugkeerde naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen in augustus. Ntawangundi erkende schuld, nadat hij eerst had verklaard dat hij in 1994 in Zweden verbleef. Ntawangundi werd vorige maand, voor zijn arrestatie, gemolesteerd in de hoofdstad Kigali toen hij officiële documenten wilde afhalen bij de autoriteiten. Volgens Human Rights Watch zag die aanval er „goed voorbereid” uit. (BBC)

WFP weerspreekt fouten Somalië

Genève, 27 maart. Het VN-voedselprogramma WFP heeft alsnog ontkend dat tot de helft van alle voedselhulp voor Somalië terechtkomt bij corrupte tussenpersonen en radicale opstandelingen. Een studie in opdracht van de VN-Veiligheidsraad kwam eerder deze maand tot die conclusie. Het WFP wilde in eerste instantie niet reageren en zou een onafhankelijk vervolgonderzoek afwachten. Donderdag lekte echter een brief uit waarin de baas van het WFP voor Somalië de aantijgingen ongefundeerd noemt. WFP-baas Josette Sheeran verklaarde daarop dat er „nul bewijs” is voor de beschuldigingen. Het WFP voedde vorig jaar volgens eigen opgaaf 3,3 miljoen Somaliërs, ongeveer de helft tot eenderde van de totale bevolking. (Reuters)

‘Eigen slaapzalen homomilitairen’

Washington, 27 maart. De Amerikaanse generaal James Conway, commandant van het US Marine Corps, wil speciale slaapzalen voor homo’s als openlijke homoseksualiteit in het leger wordt toegestaan. President Obama heeft aangekondigd het huidige beleid, waarin homo’s niet worden geweerd zolang ze hun geaardheid verzwijgen, te zullen afschaffen. Conway, een verklaard tegenstander van de beleidswijziging, zei dat hij „niet van onze mariniers zal vragen om te leven met iemand die homoseksueel is”. Minister van Defensie Robert gates heeft gezegd dat militairen zich niet moeten bemoeien met politieke besluitvorming. (AP)

Paniek in Seoul na zinken schip

SEOUL, 27 maart. Het bericht dat een Zuid-Koreaans marineschip was gezonken in het omstreden grensgebied met het communistisch Noord-Korea leidde gisteravond tot paniek: de president riep een spoedvergadering bijeen en het leger zond een vloot uit. Uiteindelijk bleken 58 opvarenden gered maar 40 anderen werden vermist. Er waren evenwel geen aanwijzingen dat Noord-Korea iets te maken had met het incident. De paniek in Seoul sloeg toe omdat het nieuws over de scheepsramp kwam kort nadat Noord-Korea had gedreigd met „onvoorspelbare aanvallen”. Formeel zijn de beide Korea’s in staat van oorlog sinds in 1953 een bestand werd getekend dat een eind maakte aan vijandelijkheden. (AP)