Kernwapenakkoord VS en Rusland rond

De Verenigde Staten en Rusland gaan hun nucleaire arsenaal aanzienlijk inkrimpen. Gisteren zijn de presidenten Obama en Medvedev het in een telefoongesprek eens geworden over de laatste details van een nieuw kernwapenverdrag.

Overeengekomen is dat het verdrag op 8 april in Praag wordt getekend.

Voor president Obama, die dit nieuws gisteren bekendmaakte, is het akkoord een belangrijk buitenlands succes in dezelfde week dat hij zijn voornaamste binnenlandse project, het zorgplan, door het Congres kreeg. Hij noemde het een stap op weg naar „vrede en veiligheid in een wereld zonder kernwapens”.

In Moskou werd het nieuwe verdrag toegejuicht door het Kremlin. Medvedev’s woordvoerder, Natalya Timakova, zei: „Dit verdrag weerspiegelt de balans van belangen van beide landen.”

„Met dit akkoord”, zei Obama, „geven de Verenigde Staten en Rusland, de twee grootste kernmachten ter wereld, een duidelijk signaal dat we voorop willen lopen.” Hij benadrukte dat de VS en Rusland hiermee werken aan hun verplichting tot het afbouwen van hun nucleaire arsenalen, die ze op zich hebben genomen onder het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het zogeheten non-proliferatieverdrag. „Zo versterken we onze internationale pogingen de verspreiding van kernwapens tegen te gaan en te verzekeren dat ook andere landen hun verplichtingen nakomen.” Minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei dat het verdrag landen als Iran en Noord-Korea laat zien „dat non-proliferatie een van onze prioriteiten is”.

Het verdrag, dat in de plaats komt van het Strategic Arms Reduction Treaty (START) van 1991, markeert een verbetering in de politieke betrekkingen tussen de twee landen. Het betreft een beperking van strategische (langeafstands-)kernwapens.

Bronnen in Washington en Moskou die inzage hebben gehad in het verdrag, zeggen dat het maximaal toegestane aantal kernkoppen voor elk land wordt teruggebracht van 2.200 naar 1.550, en het maximum aantal lanceerinstellingen voor raketten van 1.600 naar 800. Geen van beide landen zou meer dan 700 strategische kernraketten of zware bommenwerpers met nucleaire lading mogen hebben.

In de onderhandelingen tussen Moskou en Washington de afgelopen maanden leken de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Europa lange tijd een struikelblok. Nu zijn de twee partijen overeengekomen dat ze elk een niet-bindende verklaring aan het verdrag toevoegen. Rusland behoudt zich daarin het recht voor het verdrag op te zeggen als het zich bedreigd voelt door het raketschild. Zowel de Amerikaanse Senaat als de Russische Doema moeten het verdrag nog ratificeren.