Homorechten taboe in Zimbabwe

Hoogst zelden zijn Robert Mugabe en Morgan Tsvangirai het met elkaar eens. Maar nu zitten president en premier van de vorig jaar in Zimbabwe aangetreden regering van nationale eenheid toch op één lijn. Net als Mugabe vindt ook Tsvangirai dat in de nieuwe grondwet geen plaats is voor rechten voor homoseksuelen.

„Ik ben het volkomen eens met de president”, zou Tsvangirai volgens staatskrant The Herald afgelopen week op een publieke bijeenkomst gezegd hebben. „Onze voorvaderen draaien zich om in hun graf als we dit toestaan.”

Homoseksualiteit is strafbaar in Zimbabwe. Oud-president Canaan Banana werd in 1998 gearresteerd wegens vermeende ‘sodomie’. Maar vooral in liberale kringen in hoofdstad Harare wordt gediscussieerd over de mogelijkheid om in een nieuwe grondwet homorechten of zelfs, net als in buurland Zuid-Afrika, het homohuwelijk op te nemen.

Mugabes partij ZANU PF verspreidde daarop het gerucht dat Tsvangirais MDC onder invloed van westerse donoren homorechten in de grondwet wilde opnemen. MDC nam stelling tegen de „kwaadaardige berichten” en verklaarde dat ze nooit „homorechten heeft verdedigd” en wees er en passant op dat Banana – „een beoefenaar van homoseksualiteit” – een partijgenoot van Mugabe was.