Geen gezeik, iedereen rijk

Onze medici kunnen vetribbels wegzuigen, een nieuwe lever implanteren, en oogleden, wangen en billen verjongen. Dokters weten hoe je astma onderdrukt, suikerziekte beheersbaar maakt en griepvirussen bestrijdt. Psychiaters bieden pillen die depressies smoren, agressie indammen, zenuwen bedaren of lust opwekken. Dan moet er toch ook iets tegen beleggingsonzekerheid zijn?

De Amerikaanse hersenonderzoeker Brian Knutson beloofde uiterlijk in 2008 met zo’n beursmedicijn te komen. Zijn wonderpil zou angst en hebzucht reguleren. Na inname kon je volledig rationeel, op precies de juiste momenten, in en uit de effecten stappen. Rijk worden zou een eitje zijn.

Het is verdacht stil rond die pil. Beleggers piekeren en dubben als vanouds. Wat doet de Amerikaanse dollar in 2011? Hoe duur wordt goud, olie of koper? Moet je beleggen in China of India? Of in staatsobligaties? Waar is je geld inflatieproof?

In dit kennisvacuüm springt de beleggingsgoeroe. Dat is (meestal) een meneer die in grote congreszalen kond doet van toekomstige markten en prijzen. Geen gezeik, iedereen rijk.

Internationaal beroemde zieners zijn: Warren Buffett, George Soros, Nouriel Roubini en Marc Faber. De laatste – bijgenaamd Dr. Doom – orakelde halverwege deze maand voor 2.000 gretige beleggers in de Amsterdamse RAI.

En daar sprak Hij tot zijn volgelingen: Doe niks met Amerikaanse of Europese staatsobligaties, want door inflatie eindigt papiergeld over 30 jaar als wc-papier. Steek je geld liever in bedrijfsobligaties van kredietwaardige bedrijven of een boerderij op het platte land. De prijzen van goud, zilver, platina en olie zullen stijgen, maar niet voortdurend. De rente gaat op termijn flink oplopen. Japan kan een mooie bullmarket worden (lees: de aandelenprijzen gaan daar stijgen). En zorg dat u, op de lange termijn, minimaal de helft van uw geld naar opkomende landen brengt.

Ja maar, wat is ‘op termijn’? Wanneer moet je instappen? En wat nou als alles anders loopt? Dan zit meneer Faber hoog en droog in warm Azië, en u hier met de gebakken peren. De risico’s en timing van beleggen zijn altijd voor u. Met drie trucjes kunnen onervaren of gemakzuchtige beleggers ze dempen.

1

Beleg automatisch

Laat elke maand automatisch een vast bedrag van uw bankrekening overschrijven naar een maximaal gespreid, efficiënt beleggingsfonds (bijvoorbeeld Vanguard Global Stock Index Fund). Zo spreidt u risico’s in de breedte (wereldwijd) en in de (tijds)lengte, want door uw vaste bedrag koopt u bij lage koersen automatisch meer aandelen dan bij hoge.

2

Beleg strategisch

Bepaal welk aandeel van uw vermogen u belegt, bijvoorbeeld 40 procent. Bereken jaarlijks hoe u ervoor staat. Is de beurs flink gestegen, en is het percentage 50? Verkoop dan zoveel effecten dat uw aandelenbezit weer 40 procent is. Dat verkoopmoment is per definitie goed, want de beurs is gestegen en de koersen dus hoog. Bij dalende aandelenprijzen handelt u precies andersom.

3

Beleg doelgericht

Bedenk een concreet doel waarvoor u belegt, bijvoorbeeld pensioen, studie, een auto, tweede huis of goed doel. Wie doelgericht is, laat zich minder afleiden door bergen verwarrende informatie. Dat scheelt emoties en fouten.

Reageren kan op: nrc.nl/erica

    • Erica Verdegaal