film

The Mark of Cain (Marc Munden, GB, 2007). In Rotterdam met Movies that Matter Award van Amnesty International bekroonde, lowbudgetfilm tegen oorlog heeft vooral oog voor de manier waarop militaire structuren onmenselijkheid in de hand werken. Nadat met de mobiele telefoon gemaakte kiekjes van Iraakse gevangen in de Britse pers voor een schandaal hebben gezorgd, worden twee soldaten bij thuiskomst niet als helden ontvangen maar als verdachten. Ned.2, 22.45-0.20u.

Shooting Dogs (Michael Caton-Jones, 2005, GB/D). Documentair-realistische geschiedenisles speelt zich, net als Hotel Rwanda, af tegen de achtergrond van de genocide in Rwanda, waarbij in 1994 honderdduizenden mensen werden vermoord. Regisseur Caton-Jones doet niet erg zijn best om uit te leggen hoe het ook alweer zat met de Hutu’s en de Tutsi’s. Er is vooral angst en onzekerheid. Met John Hurt als missiepriester en Hugh Dancy als idealistische leraar. Ned.2, 0.20-3.10u.