film

Annie Hall (Woody Allen, 1977, VS). De tot dan toe slechts als komiek gewaardeerde Woody Allen brak door als filmauteur met deze intelligente relatiekomedie over twee neurotische New Yorkers, opgedragen aan de als Diane Hall geboren hoofdrolspeelster Diane (‘ladida’) Keaton. Allen zelf speelt komiek Alvy Singer. Ook met Tony Roberts, Carol Kane. Oscars voor film, scenario, regie en Keaton. Annie Hall (1977) Pers: Woody Allen Dir: Woody Allen Ref: ANN016CN Photo Credit: [ United Artists / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

The Mark of Cain (Marc Munden, GB, 2007). In Rotterdam met Movies that Matter Award van Amnesty International bekroonde, lowbudgetfilm tegen oorlog heeft vooral oog voor de manier waarop militaire structuren onmenselijkheid in de hand werken. Nadat met de mobiele telefoon gemaakte kiekjes van Iraakse gevangen in de Britse pers voor een schandaal hebben gezorgd, worden twee soldaten bij thuiskomst niet als helden ontvangen maar als verdachten. Ned.2, 22.45-0.20u.

Shooting Dogs (Michael Caton-Jones, 2005, GB/D). Documentair-realistische geschiedenisles speelt zich, net als Hotel Rwanda, af tegen de achtergrond van de genocide in Rwanda, waarbij in 1994 honderdduizenden mensen werden vermoord. Regisseur Caton-Jones doet niet erg zijn best om uit te leggen hoe het ook alweer zat met de Hutu’s en de Tutsi’s. Er is vooral angst en onzekerheid. Met John Hurt als missiepriester en Hugh Dancy als idealistische leraar. Ned.2, 0.20-3.10u.